21. května 2009

Rektorského dne se zúčastnil i děd Vševěd

Děd Vševěd, predátor či partyzán. Ty všechny jste mohli potkat během Rektorského sportovního dne. Kde? Při orientačním běhu v Milíčovském lese, který pořádala katedra tělesné výchovy PřF UK.

Poslední sportovní akcí Rektorského dne byl noční orientační běh koedukovaných dvojic, který byl odstartován hromadně ve 21.20 hod v Milíčovském lese. Je třeba podotknout, že tato roční doba není ideální pro konání nočních orientačních běhů, protože se stmívá poměrně pozdě. Přesto byl ale upřednostněn noční závod před denním, a to z prostých důvodů – aby byla zajištěna vyšší účast, neboť v nočních hodinách se akce nepřekrývala s ostatními sporty Rektorského dne.

Noční orientační závody smíšených dvojic jsou časté a oblíbené a zdaleka nejsou záležitostí pouze specialistů na orientační běh. Obvykle se jedná o běh s volným pořadím kontrol s případným rozlišením jejich bodové hodnoty podle jejich obtížnosti a vzdálenosti od startu, se stanoveným časovým limitem, jehož překročení je penalizováno určitou bodovou srážkou dle počtu načatých minut od konce časového limitu. Dvojice si v takovém případě sama určí, jaké a kolik kontrol je schopna ve stanoveném čase absolvovat.

Klasickou kontrolu označovaly lampiony

V případě orientačního závodu, který uzavíral Rektorský den, šlo však o velmi modifikovanou formu soutěže. Klasických nočních orientačních běhů, které byly stručně popsány výše, se koná relativně velké množství, proto byl pro zpestření programu upřednostněn exotičtější typ závodu, jehož se nakonec zúčastnilo 75 dvojic. Toto číslo je rozhodně vyšší, než by se dalo očekávat u běžné denní podoby orientačního běhu, což je jistě žádoucí. 

Pokud jde o složení startovního pole, tak zde byly zastoupeny téměř všechny fakulty UK. Nejvíce studentů bylo z Přírodovědecké fakulty (51), dále z Matematicko-fyzikální fakulty (23), Fakulty tělesné výchovy a sportu (14) a Filozofické fakulty (9). Nižší účastí se pak podílely Fakulta sociálních věd, Fakulta humanitních studií, všechny lékařské fakulty UK, Právnická fakulta a Pedagogická fakulta. Nelze opomenout hosty z jiných VŠ, zejména ČVUT a VŠE a další účastníky.

Základem závodu bylo 14 klasických kontrol. Vedle nich se ale účastníci setkali také s dalšími velmi neobvyklými kontrolami. Na šesti klasických kontrolách byly vedle tradičního lampionu a kleštiček napsány také latinské názvy živočichů žijících v Milíčovském lese. Za každé dva z těchto pojmů pak závodníkům děd Vševěd prozradil, kde se skrývá další kontrola, kterou závodníci v mapě zakreslenou neměli. Nejen institut děda Vševěda byl neobvyklým prvkem tohoto orientačního běhu. Vedle stanoviště děda Vševěda se závodníci také setkali s pohyblivou kontrolou, která nebyla vyznačena v mapě klasickým kroužkem, ale linií, po níž se pohybovala. Současně měli závodníci v mapě vymezen prostor, uvnitř kterého se pohyboval partyzán jako další pohyblivá kontrola. Nalezení, resp. dopadení takovýchto kontrol bylo pochopitelně náročnější než u klasických statických kontrol, proto tyto kontroly byly za více bodů.

I děd Vševěd se potřebuje někdy občerstvit

Tím ovšem výčet netradičních kontrol nekončí. Další inovace sestávala ze dvou kontrol, které se sice nepohybovaly, přesto byly svým způsobem velice záludné. Na jedné z nich se vrhalo kostkou a za její navštívení získala dvojice tolik bodů, kolik onou kostkou hodila. Na další kontrole či stanovišti se házelo šipkou na terč a bodový zisk z této kontroly opět závisel na tom, jak přesná byla trefa do terče.

Dobrá trefa = více bodů

Posledním, téměř revolučním prvkem byli takzvaní predátoři, kteří se pohybovali po lese a chytali běhající dvojice. Za dopadení predátorem se obětem automaticky odečetly 3 body.

V součtu tak závodníci mohli získat body z tradičních kontrol, z kontrol, jejichž polohu jim prozradil děd Vševěd, za dopadení partyzána a pohyblivé kontroly, dále za přesnost v hodu šipkou na terč a náhodu ve hře kostkou. Naopak bodové penalizace následovaly za setkání s predátorem a překročení vymezeného časového limitu, jenž byl vymezen na 80 minut.

V závodě se soutěžilo ve dvou kategoriích. Do hlavní kategorie patřily ty dvojice, jejichž oba členové byli studenty jakékoliv fakulty UK, dále se zavedla kategorie ostatních, do níž spadaly smíšené dvojice složené zcela libovolně.

Rozhodujícím kritériem byl počet nasbíraných bodů, v případě rovnosti bodů rozhodoval lepší čas. Závod proběhl bez komplikací a bez jakékoliv újmy na zdraví.

Výsledky:

Kategorie UK

1. Veronika Grešlová PřF, Ondřej Lhotka PřF   25 b

2. Anita Gregorová PřF, Tomáš Štec MFF         24 b

3. Petra Kučová FSV, Kolafa Ondřej MFF         24 b

Kategorie ostatní

1. Barbora Vokatá PřF, Lukáš Hýbl ČVUT        26 b

2. Magdalena Choutková FTVS, Jan Randík VŠE    25 b

3. Anna Hamplová PřF, Jiří Adam VŠE                    24 b

Mgr. Jan Novák, katedra tělesné výchovy PřF UK





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.