21. května 2009

Humanitní vědy a Evropa. V Praze bylo zahájeno 5. setkání děkanů evropských humanitních fakult

Do 24. 5. 2009 potrvá v Praze dnes zahájené páté setkání iniciativy „Prague Network“ – sdružení děkanů humanitních fakult Evropy. Děkani těchto fakult se každoročně setkávají od roku 2005, aby diskutovali o aktuálních problémech, které vyplývají především z boloňského procesu strukturování vysokoškolského studia a které souvisejí s mobilitou studentů a akademiků.

Letošní setkání organizuje výkonný výbor Sdružení složený z děkanů filozofických fakult: prof. Carlos Manuel Bernardo Ascenso André, Faculty of Humanities, University of Coimbra, PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, a prof. Miljenko Jurković Ph.D., Faculty of Humanities & Social Sciences, University of Zagreb.

Účast potvrdil rekordní počet dvaadvaceti děkanů či proděkanů. Zároveň jsou jako hosté přítomni zástupci univerzit z Jižní Afriky a USA.

Hlavním tématem jednání bude tentokrát postavení humanitních věd v kontextu evropského výzkumu a vývoje. Systém podpory vědy prochází změnami v celé Evropě a také v České republice byl v posledních několika letech předmětem velkých diskusí. Zároveň je připravována tzv. „Pražská deklarace“ upozorňující na nezastupitelnost humanitních a společenských věd ve společnosti. Sdružení děkanů evropských humanitních fakult chce varovat před jednostranným vnímáním výzkumu, vývoje a vzdělání všeobecně jako vypočitatelných ekonomických ukazatelů. Dalším tématem budou možnosti společných studijních programů, kde je již připravováno několik společných projektů, a to i za účasti pražské fakulty.

Setkání je součástí oficiálních akcí českého předsednictví Radě Evropy 2009 a zároveň jej zaštítil i rektor Univerzity Karlovy.

Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta pr@ff.cuni.cz

nám. Jana Palacha, 116 38 Praha 1 tel: 221 619 364, fax: 221 619 310

Praha 19. 5. 2009

www.prague-network.org

pr@ff.cuni.cz








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.