22. května 2009

Středočeský kraj, to nejsou jen poplatky

(Krajské noviny, 22.5.2009, rubrika: Středočeský kraj, strana 4, autor: Martin Ťopek) Poté, co se vlády ve středních Čechách ujal David Rath, byl tento úřad spojován zejména s problematikou vrácení poplatků ve zdravotnictví. To v mnohém zastínilo činnost úřadu v dalších oblastech samosprávy.

Kraj pod vedením radikálního hejtmana Ratha absolvoval v souvislosti s poplatky několik soudních řízení, z nichž zvláštní publicitu získalo to, po němž hejtman zveřejnil telefonní číslo na soudkyni, která vracení poplatků v rozsudku zakázala. Hejtman za to byl podroben silné kritice, přestože nezveřejnil soukromé číslo na soudkyni, ale pouze telefon na spojovatelku soudu. Do boje proti regulačním zdravotnickým poplatkům zapojuje kraj značnou sílu. Předchozím vedením je pak za to kritizován. „Nové vedení se hned od počátku nechalo zcela pohltit problematikou na téma vrácení poplatků ve zdravotnictví,“ řekl exhejtman a nyní i exministr dopravy Petr Bendl a dodal: „Zcela byla opomíjena další klíčová témata. Zejména vidím selhání kraje v oblastech budování a obnovy infrastruktury a čerpání dotací z evropských fondů. Tady kraj zcela selhal.“ Hejtman Rath však s nedostatečným úsilím o získání evropských dotací nesouhlasí. „Je třeba říci, že obcím půjde o půl miliardy korun více než v předchozím roce. V rozpočtu byl pro tyto účely vytvořen Fond rozvoje měst a obcí, který disponuje částkou 500 milionů korun. Celkem na rozvoj obcí tak v letošním roce kraj uvolní více než jednu miliardu korun. To je téměř jednou tolik, než kolik mělo vyčleněno bývalé vedení. V loňském roce byla poskytnuta obcím a dobrovolným svazkům obcí dotace ve výši 577 382 282 Kč,“ uvedl k tématu hejtman Rath.

KRAJ CHCE ZALOŽIT NOVOU UNIVERZITU

Středočeský kraj ale pochopitelně nejsou jen regulační poplatky, s jejichž hrazením za pacienty odstartoval jako první. Mezi další zajímavé počiny patří určitě projekt středočeské univerzity. S nápadem přišel David Rath krátce po svém nástupu na post hejtmana. Univerzita má nést jméno Královská univerzita ve středních Čechách a rektorát by měl být v bývalé Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Se zápisem prvních studentů se počítá za tři až čtyři roky. „První krok máme za sebou. Víme, jak se bude škola jmenovat. Jméno jsme vybrali na základě ankety mezi středoškoláky a širší veřejností,“ řekl v hejtman. Ten také uvedl, že při zakládání školy počítá s pomocí Karlovy univerzity. Návrh Davida Ratha v dolní komoře parlamentu v prvním čtení uspěl, když získal podporu 109 poslanců. Nyní se návrhem bude zabývat školský výbor. Vznik Středočeské univerzity má podporu i u zastupitelů Středočeského kraje. V březnu však záměr hejtmana Ratha nepodpořila Topolánkova vláda. Návrh na vytvoření univerzity byl naopak kritizován, zejména za Rathův názor, že univerzita je potřebná, aby udržela v kraji mladé lidi, kteří nyní odcházejí studovat do Prahy. Jednotlivé fakulty by přitom měly být umístěny v řadě měst kraje, počítá se například s fakultou farmaceutickou, nebo fakultou historie a restaurování. Ani tento projekt však nelze považovat za dokončený, dílčí schválení ještě mohou zhatit další rozhodování, například při přidělování akreditací ministerstvem školství.

VYJÁDŔENÍ - DEMENTI UNIVERZITY KARLOVY zde

BENDL KRITIZUJE NESYSTEMATIČNOST

Již zmíněný předchůdce Davida Ratha v křesle středočeského hejtmana kritizuje především nesystematičnost v politice krajské vlády. „Obávám se, že uplynulé období šesti měsíců ve středočeském kraji nemohu hodnotit jinak, než stádium rozkladu,“ dodal bývalý hejtman.

Přesto ale kraj rozjel řadu zajímavých projektů, mezi nimiž lze zmínit například novou internetovou službu, která má zjednodušit a zprůhlednit zadávání veřejných zakázek. Tato služba je výstupem projektu PROCURE, který byl financovaný z EU. Jedná se o internetový portál pro elektronické zadávání zakázek usnadňující práci zadavatelům i dodavatelům. Prozatím jde pouze o zakázky malého rozsahu, tj. do 2 milionů korun na dodávky a služby a do 6 milionů korun na stavební práce. Projekt Procure je v souladu s Programovým prohlášením krajské vlády, konkrétně s jeho body týkajícími se podpory malého a středního podnikání.

Cílem internetového portálu je úspora peněz a času, transparentnost a přehlednost zadávacího řízení u zakázek malého rozsahu a rozvoj malého a středního podnikání. Podniky, které často nedosáhnou na větší zakázky, budou mít možnost vyhledat zakázky malého rozsahu na portálu společném pro Středočeský kraj a další zadavatele Středočeského kraje a s vybranou zakázkou dále pracovat. Podle kraje se jedná o přínos v oblasti, která není pokryta zákonem a rozvoj elektronizace veřejné správy a která je aktuálně jednou z priorit Evropské unie.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.