9. června 2009

Botanická zahrada zve do svých skleníků

Mají trny a krásně kvetou. Červeně, žlutě, zeleně... Ne, nejsou to růže, ale kaktusy. A právě nyní mohou návštěvníci obdivovat jejich krásu na výstavě kaktusů a sukulentů v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK. V ulici Na Slupi v Praze 2 je otevřena až do 21. června.

Průvodcem expozicí se nám stal ředitel botanické zahrady Ing. Ladislav Pavlata.

Můžete stručně představit skleníky vaší Botanické zahrady?

Skleníky Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty UK v Praze, zrekonstruované v letech 1996–1998, jsou rozděleny do tří výstavních částí. První, největší, zahrnuje oblast tropů, ve druhé jsou vlhké subtropy a ve třetí suché subtropy – kaktusy a sukulenty. Právě expozice kaktusů a sukulentů doznala u příležitosti zahájení 42. výstavy kaktusů a sukulentů významných změn – všechny vitríny jsou komplexně přebudovány tak, aby lépe vyhovovaly nárokům rostlin a zároveň umožňovaly návštěvníkům seznámit se s bizarním světem nejstatečnějších rostlinných druhů, snášejících extrémně suché prostředí.

Expozice subtropických rostlin vlhkých subtropů je v letní sezoně vždy umístěna v exteriéru zahrady na parteru vpravo od hlavní cesty. Rostliny jsou zde seskupeny podle světadílů, z nichž pocházejí, takže návštěvník může v zahradě podniknout malou soukromou „cestu kolem světa“...

Výstava kaktusů se zde koná již po čtyřicáté druhé. Po celou dobu je organizována ve spolupráci se Spolkem pěstitelů kaktusů a sukulentů?

Spolek kaktusářů Praha vznikl v roce 1922 a od svého vzniku spolupracoval s BZ UK. Výstavy zde byly vždy jednou za 3 až 5 let, od 70. let minulého století pak pravidelně po 2 letech a od 80. let pravidelně každý rok v červnu.

Není pravda, že o kaktusy se zajímá jen starší generace

Kolik vystavovatelů letos zapůjčí své sbírky a cca kolik exemplářů zde bude k vidění?

Letos se výstavy účastní 29 vystavovatelů s přibližně 800 exponáty a 100 fotografiemi. Vystavovateli jsou jen členové Pražského spolku pěstitelů kaktusů a sukulentů.

I kaktusy mají své šampiony

Jaké zajímavé „kousky“ budou na výstavě například představeny?

Odborná část je věnována několika rodům, z nichž jsou vždy prezentovány ty nejzajímavější rostliny. Jedná se o rody: Tillandsie (xerofytní rostliny), Gasteria, Sempervivum – netřesky (sukulenty), Turbinicarpus, Ferocactus a Parodia (kaktusy). Některé rostliny jsou 40 až 50 let staré, vesměs pěstované v tuzemsku. Součástí expozice je také zajímavá výstava více než 40 fotografií různých skutečných oken s kaktusy z celé Prahy. Autor pořizoval tyto fotografie průběžně několik let.

Výstava má i svoji prodejní část

Jaká bývá návštěvnost výstavy?

Průměrná návštěvnost v posledních letech bývá 5 až 8 tisíc návštěvníků. Ale ještě před dvaceti lety se pohybovala okolo 20 tisíc návštěvníků.

V roce 1989 přišlo na výstavu téměř 22 tisíc návštěvníků. Dnes to bývá „jen“ 5–8 tisíc

Musí se kvůli výstavě botanické skleníky nějak upravovat a jak dlouho trvá příprava po stránce organizační?

Skleníky se neupravují. Pro výstavu se používá velký skleník, ve kterém jsou přes zimu schovány teplomilné rostliny, které se na léto umisťují do areálu po celé BZ. Konečná příprava a instalace výstavy trvá 6 dní. Záměry a jednotlivé rody, které budou vystaveny, jsou známy vždy od října předchozího roku.

Pokud by si návštěvníci výstavy chtěli projít i exteriéry záhrady, co by neměli vynechat – co právě teď kvete?

Na terasách botanické zahrady v současné době kvete severoamerický liliovník tulipánokvětý, statný strom příbuzný magnoliím. Má nádherné oranžovo-zelené květy podobné tulipánům. V úseku léčivých a užitkových rostlin rozkvétají mnohé aromatické bylinky z čeledi hluchavkovitých, v systematické části pak zajímavé rostliny z celého světa – alpské zvonky i severoamerické líčidlo, jihoevropská mořena barvířská i růžová kozí brada rovněž ze Středozemí. Zároveň kvete i aktinídie čínská, jejímiž plody je oblíbené kiwi – květy jsou krásné, bílé, avšak příliš vábně nevoní.

Pro toho, kdo si nepotrpí na okázalou nádheru, jsou na nejhořejší terase uchystány drobné a nenápadné, ale zajímavé květy vodních rostlin – ostřic, sítin či bik, které zanedlouho vystřídají mnohem atraktivnější žluté květy stulíků i bílé leknínové.

A pár krasavců nakonec...

(Lucie Kettnerová)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.