16. června 2009

Podpořte Světový den uprchlíků

Během své téměř pětapadesátileté existence pomohlo UNHCR více než padesáti miliónům lidí, kteří museli nedobrovolně prchnout z domova a začít nový život. V současné době poskytuje UNHCR více než 30 miliónům lidí na celém světě. Pokud byste se uprchlíků zeptali, co si přejí nejvíc na světě, téměř jistě by vám odpověděli - "najít domov", tj. vrátit se domů nebo mít možnost vybudovat si nový domov. Jejich přáním je najít klid a bezpečí, moci si zajistit živobytí. Viděli hrůzy, které si většina z nás nedovede představit. Prožili trauma, které mnozí z nás nikdy nezažijí. Své budoucnosti ale čelí s odvahou a nadějí.

Krátce po konci II. světové války se řada zemí snažila pomoci uprchlíkům, kteří se neměli kam vrátit. Počet uprchlíků ale postupně narůstá: Zatímco v roce 1951 pomáhalo UNHCR asi milionu osob, dnes hledá řešení pro více než 30 milionů lidí.

V současné době se nejvhodnějším a nejpraktičtějším řešením jeví dobrovolná repatriace uprchlíků zpět domů. Mnozí uprchlíci velmi stojí o to, aby se mohli domů co nejrychleji vrátit. Pokud však k repatriaci nelze z jakéhokoli důvodu přistoupit, nabízí se integrace v zemi, která jako první poskytla azyl, popř. přesídlení uprchlíků do třetí země, např. Spojených států amerických, Austrálie nebo Evropy.

Světový den uprchlíků je připomínkou hrdosti a odvahy všech uprchlíků. 20. červen je dnem, kdy uprchlíkům vyjadřujeme svou podporu a respekt.

více informací zde

Pomozte nám pomáhat projekt Bena Afflecka 'Gimme Shelter'







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.