16. června 2009

Tak trochu jiné století. Univerzita Karlova zakusila Den pana Blooma

Švihácké slamáky pánů s rudou kytkou na klopě, štíhlé prstíky dam drží stopku vína s trochou tajemství skrytého pod rozkošnými kloboučky, kterému dávno odvykla moderní doba. Ale neúžasnější – nejúžasnější - bylo zurčení svérázného jazyka; to kvůli němu se v jiném století ocitli ti, kteří navštívili dnešní Bloomsday. A jeho dějištěm nebyl Dublin, nýbrž Univerzita Karlova.

Bloomsday je už od roku 1954 každoroční svéráznou připomínkou osobnosti Jamese Joyce a jeho snad nejznámějšího díla Odysseus. Dnem pana Blooma, ve kterém se odehrává celý děj tohoto více jak sedmisetstránkového románu, je 16. červen. V prostorách Karolina si ho dnes připomněli také studenti i profesoři Univerzity Karlovy. Společenské setkání spojené se čtením Joyceova románu se uskutečnilo pod záštitou velvyslance Irska v České republice Jeho Excelence Donala Hamilla s chotí.

Jeho Excelence Donal Hamill, velvyslanec Irska v České republice

Na půdě university je přivítal rektor prof. Václav Hampl. „Joyceova tvorba je právem řazena do souvislosti největších děl největších romanopisců první poloviny 20. století - Thomase Manna, Hermanna Brocha či Roberta Musila. Jeho román Odysseus je dílem potvrzujícím prapůvodní smysl umění jako aktivity, zakládající vzájemnost a přináležitost člověka a jeho světa ve svrchované míře,“ řekl prof. Hampl. „V uchvacujícím, nezadržitelném proudu textu se zjevuje běžnému prožívání skrytá, svět konstituující síla jazyka i moc mýtického a náboženského jako klíčů otevírajících skutečnost. Bylo právem napsáno, že ...Jako Paul Klee maloval a kreslil, co je duchovně neuchopitelné, tak u Joyce šlo o nové zeslyšitelnění nekonečně bohaté a složité stupnice vnějšího i vnitřního... Od svého prvního vydání v roce 1922 byl Joyceův Odysseus – ponecháme-li stranou první odsudky a skandalizace – předmětem zkoumání několika generací literárních vědců i umělců. Jejich aktivita vydala do dnešní doby již celou knihovnu nejrůznějších interpretací. I po těchto četných a často pozoruhodných výkonech však nadále provokuje Joyceovo dílo k novým pohledům a pokusům o porozumění mnoha vrstvám jeho složité struktury. Sama kniha zůstává ve své mnohoznačnosti nevyčerpatelná a co více, stále čtenářsky poutavá a živá. Právě tato skutečnost je patrně hlavním důvodem vašeho setkání. Vašemu jednání chci popřát plnost inspirace, pronikavost ducha i silné potěšení z velikosti umění.“

rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl

Oslavy Bloomsday v Praze jsou spjaté právě s působením J. E. Donala Hamilla od začátku 90. let. Bloomsday, který se tentokrát odehrává na půdě Univerzity Karlovy, je podle Donala Hamilla víc než jen oslavou literatury, je také výrazem uznání dlouhodobé spolupráce vlády Irska a Univerzity Karlovy. Irská vláda a Velvyslanectví Irska patří k zakladatelům a podporovatelům Kabinetu irských studií na FF UK, díky jejichž podpoře se stal jedním z nejprestižnějších mezinárodních pracovišť.

než začne samotné čtení, jeho aktéři soustředěně studují text

„Klidně mě do časopise dejte,“řekl tenhle Skot, „jen mě tam nedávejte se vztyčeným prostředníkem."

někteří studují, jiní se dobře baví

“Nejsem Ir, jsem Angličan – but they let me in…” Tenhle Angličan bydlí ve Strakonicích a myslí si, že irské dudy jsou v Čechách neznámým nástrojem.

Čtení z Odyssea uvedl doc. Ondřej Pilný, ředitel Ústavu anglofonních literatur a kultur Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Historie oslav Bloomsday, tedy dne pana Blooma, pojmenovaného podle jednoho ze tří protagonistů románu, začala 16. června 1954, kdy se skupinka literátů a spřízněných duší rozhodla v Dublinu uspořádat soukromou pouť po stopách hrdinů Odyssea. Od té doby se Bloomsday připomíná po celém světě. Joyce prý zvolil datum 16. června 1904 proto, že ten den měl první schůzku se svou životní družkou a později manželkou Norou Barnaclovou.

Vrcholem dosavadních aktivit Kabinetu irských studií UK bude mezinárodní James Joyce Symposium v roce 2010, které bude jednou z nejprestižnějších akademických konferencí o anglofonní literatuře na univerzitní půdě. Účast přislíbilo více než 200 badatelů z celého světa. I tato konference svědčí o nadstandardní spolupráci vlády Irska a Univerzity Karlovy. Dnešní Bloomsday se stalo příležitostí, jak nadcházející mezinárodní konferenci připomenout.

(Marie Kohoutová)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.