19. června 2009

1989 – 2009 - 20 LET SVOBODNÉ UNIVERZITY

V tomto roce si připomínáme výročí 20-ti let svobodné společnosti a svobodného akademického prostoru. Při této příležitosti připravila Univerzita Karlova řadu akcí (kalendárium bude průběžně aktualizováno):

16.11. 2009

Součástí akademických oslav jsou rozhovory s pamětníky událostí listopadu 1989 (vzpomínat budou: Jan Potměšil, Šimon Pánek, prof. Petr Čepek, doc. Jan Černý a mnoho dalších) a koncert studentských kapel Svobodný Albertov 2009, který bude probíhat před budovou Přírodovědecké fakulty 16. 11. 2009 od 13 do 22 hodin.

Plakát ke stažení v původní velikosti

Přírodovědecká fakulta UK v Praze ve spolupráci s Krátkým filmem, Originálním videožurnálem a Ústavem pro výzkum totalitních režimů uvádí Filmový festival. Filmová přehlídka dokumentárních filmů  a dosud nepublikovaných dokumentů z Archivu bezpečnostních složek a diskuse věnované zániku komunistické totality v Československu.

Program akce

Plakát ke stažení v původní velikosti

Výstava Albertov 1989: 20. výročí Sametové revoluce představí mnoho unikátních dokumentů, které se podařilo získat z archivů UK, ale i ze soukromých sbírek pedagogů a přímých účastníků stávky. Výstava je určena především nové generaci studentů. Představuje genius loci Albertova a zasazuje revoluční události do širších rámců národních i mezinárodních.

Rozhovor s Mgr. Květoslavou Morávkovou, která je považována za inspirátorku známého hesla „Kdo, když ne my, kdy, když ne teď!“

Můj život není jen taková bramborová kaše - rozhovor s Alenou Ježkovou, protagonistkou filmu Holky z Fildy


Listopadové heslo "Nejsme jako oni" se mi líbilo

rozhovor s bývalým studentem MFF UK Pham Huu Uyenem.


Výstava Okupační stávky studentů 1968/69 a 1989 (fotografie MUDr. Přemysla Hněvkovského z 1.LF a PřF ) – zároveň s výstavou Divadlo a revoluce 1989. Výstavy v Karolinu (Ovocný trh 3, Praha 1) potrvají od 20. 10. do  27. 11.  2009, otevírací doba je út-ne vždy od 10 do 18h, vstup je zdarma.



Vydání tematického čísla časopisu Forum


Hudbou k výročí Sametu - koncert pořádaný Českou filharmonií, Unií českých pěveckých sborů, Studentskou unií UK a pod záštitou Václava Havla. Studentský Orchestr 17. listopadu dirigují Marko Ivanović a Libor Pešek.

A. DVOŘÁK: Karneval op. 92

P. EBEN: Pražské Te Deum 1989

B. SMETANA: Blaník

A. DVOŘÁK: Te Deum op. 103

soprán

Lívia Obručník Vénosová

baryton

Roman Janál

dirigent

Libor Pešek, Marko Ivanović, Michal Vajda

Koncert uvádí Pavel Ryjáček. Vstupenky je možné zakoupit v pokladně ČF v Rudolfinu nebo on-line na adrese www.ceskafilharmonie.cz, vstupné 200 Kč a 100 Kč (studenti po předložení studentského průkazu). Koncert vysílá v přímém přenosu stanice Český rozhlas 3 - Vltava.


Akce Studentské unie s podporou UK: Inventura demokracie

Studentská unie: suuk.cz

Cílem iniciativy Inventura demokracie, působící pod záštitou SUUK, je spojit oslavy listopadového výročí s kritickou reflexí dosavadního polistopadového vývoje společnosti a politiky. V rámci Inventury demokracie připravují studenti několik nezávislých projektů:

- Dejte nám dárek ke dvacetinám je studentská výzva a následná kampaň za prosazení 4 legislativních změn jako dárku ke 20. výročí sametové revoluce.

- Anketa pro cestující nahradí v listopadu Poezii pro cestující v pražském metru, ale objeví se také v MDH dalších českých měst. V jednotlivých medailoncích v ní odpoví na 150 známých českých osobností na otázku: Co podle vás nejvíc schází naší demokracii 20 let po revoluci?

- Doba Železná a Kožená v regionech. Cyklus 7 dokumentárních filmů o polistopadové politice, který proběhl v listopadu 2008 na UK a v současné době putuje po dalších univerzitních městech, ale také po pražských středních školách. Většinu filmů je možné shlédnout také přímo na internetu, odkazy naleznete na stránkách ID.

- Veřejné textové dílny probíhají od dubna do června a jejich cílem je vybrat a zformulovat 4 nejzávažnější problémy naší současné demokracie do prohlášení, které bude prezentováno v listopadu.

- Listopadová Inventura demokracie bude vyvrcholením všech předchozích aktivit. Bude zahájena debatními večery, které budou postupně věnovány čtyřem nejzávažnějším problémům dvacetileté demokracie, které budou vybrány na textových dílnách. Vrcholem bude průvod v úterý 17. listopadu spojený se zhodnocením výsledků kampaně za Dárek ke dvacetinám a večerní koncert studentského orchestru v Rudolfinu přenášený Českou televizí, během něhož bude přečteno prohlášení o největších problémech současné demokracie.


úterý 10. listopadu 2009, 19:00

Studentské prohlášení ke 20. výročí obnovení demokracie v ČR:Reflexe české komunistické minulosti

následovat bude debata s hosty: Markus Meckel, Jan Štern, Matěj Spurný, téma Reflexe komunistické minulosti: Jak jsme daleko?

Právnická fakulta UK, Praha, nám. Curieových 7, Velká aula

středa 11. listopadu 2009, 19:00

Studentské prohlášení ke 20. výročí obnovení demokracie v ČR: Vzdělání

následovat bude debata s hosty: Vladimíra Dvořáková, Petr Fiala, Arnošt Veselý, téma Vzdělání: Bere ho u nás někdo vážně?

Fakulta sociálních věd UK, Praha, Opletalova ulice 26, aula č. 106

středa 11. listopadu

14:00-16:00

Kuuupte si diplom!

Iniciativa Věda žije! nabízí široký výběr diplomů za rozumné ceny!

Prostranství před MŠMT, Karmelitská 7, Praha 1

čtvrtek 12. listopadu 2009, 18:30

Studentské prohlášení ke 20. výročí obnovení demokracie v ČR:Křehká demokracie

následovat bude debata s hosty: Jacques Rupnik, Martin Bútora, Erik Tabery, téma Umíme žít v demokracii?

Vysoká škola ekonomická, Praha–Žižkov, nám. W. Churchilla, Vencovského aula (dříve Nová)

sobota 14. listopadu 2009, 14:00

Studentské prohlášení ke 20. výročí obnovení demokracie v ČR: Role České republiky ve světě následovat bude debata s Madeleine Albrightovou, téma Češi a ti ostatní: chceme mít nějakou roli ve světě?

Filozofická fakulta UK, Praha, nám. Jana Palacha 2, Velká aula

úterý 17. listopadu 2009, 18:30

Co s tím vším dělat? Závěrečné shromáždění Dnů Inventury

Praha, Václavské náměstí


Akce, které se již uskutečnily najdete zde





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.