2. července 2009

Prohlášení prorektorů pražských vysokých škol

Pražské vysoké školy, které mají vysoký podíl výzkumu a vývoje, jsou si plně vědomy potřeby reformy systému a financování výzkumu a vývoje v České republice. Tvrdí však, že způsob, jakým je reforma realizována, není výsledkem dialogu s vědeckou obcí a ve svých důsledcích může výzkum a vývoj v ČR těžce poškodit. Proto:

Konstatujeme, že celý výzkum a vývoj, základní i aplikovaný, je v ČR hluboce podfinancován jak ze strany státu, tak i podnikatelských subjektů. Hrozí, že budeme dále zaostávat za evropskou a světovou špičkou a že mladí perspektivní vědci si budou dále hledat uplatnění na lépe vybavených a financovaných zahraničních pracovištích. Situace se ukazuje velmi svízelnou zejména pro pražská univerzitní a akademická pracoviště, která jsou z principu vyloučena z významnější participace na operačním programu Věda a výzkum pro inovace financovaném z Evropských strukturálních fondů. Tyto jedinečné finanční prostředky nebudou ani částečně kompenzovány v rozpočtech pro pražská vědecká pracoviště, naopak významný podíl současného rozpočtu bude použit na mandatorní dofinancování projektů ESF. Velice se proto obáváme, že dosud plně funkční a v rámci ČR nejvýkonnější výzkumná a vývojová struktura univerzitních a akademických pracovišť na území hlavního města Prahy bude touto disproporcí značně oslabena a hendikepována; její možný kolaps v letech příštích může znamenat kolaps celého rodícího se regionálního systému.

Oceňujeme snahu RVV postavit hodnocení a financování základního i aplikovaného výzkumu na racionální základ avšak vyslovujeme zásadní nesouhlas s postupem i výsledkem Vypořádání meziresortního připomínkového řízení k návrhu Metodiky hodnocení výsledků VaV v roce 2009. Relevantní připomínky odborné veřejnosti, včetně Rady vysokých škol, České konference rektorů i dalších institucí byly sekretariátem RVV odmítnuty s použitím argumentace, kterou považujeme za odborně a věcně nesprávnou. Žádáme proto RVV, aby přehodnotila úlohu sekretariátu RVV v procesu vypořádání připomínkového řízení a aby urychlila přípravu oborově diferencované metodiky, kterou by bylo možné aplikovat do nového algoritmu rozdělování finančních prostředků.

Zdůrazňujeme, že financování základního i aplikovaného výzkumu musí být postaveno na hodnocení jeho kvality. Aplikovaný výzkum by měl být financován v mnohem větší míře soukromými subjekty. Stát by měl vytvořit prostředí, ve kterém se průmyslové sféře vyplatí do výzkumných aktivit investovat a ve kterém budou jeho výsledky převádět do praxe v podobě technologicky náročných produktů s vysokou přidanou hodnotou. Jedině takový systém umožní financovat skutečný aplikovaný výzkum, nikoliv špatný základní výzkum skrývající se za hlavičku aplikací.

Spolupráce mezi pražskými vysokými školami a AV ČR je v současnosti kvalitnější než kdykoli v minulosti; řada špičkových výsledků v poslední době je výsledkem právě tohoto synergismu. Snaha RVV realizovat reformu v podmínkách nedostatečného financování výzkumu a vývoje působí ve svém výsledku jako snaha vnést rozkol mezi tyto nejsilnější vědecké partnery v ČR. Tato situace je ještě dále prohlubována některými nešťastnými nebo i demagogickými prohlášeními v masových sdělovacích prostředcích.

V Praze, dne 29. 6. 2009

Prof. Stanislava Hronová – VŠE,  prof. Ladislav Musílek – ČVUT, doc. Milan Pospíšil – VŠCHT, prof. Petr Volf – UK.

Špatný model, který krátí stávající rozpočtové prostředky na VaV

Toto by měl být správný model dofinancování, který nekrátí stávající prostředky






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.