8. července 2009

Co si nenechat ujít 10. 7.

Které filmy byste si rozhodně neměli nechat ujít, doporučuje Festivalový deník.

Barbora Baronová

Prasklina

Čtyřicet let jste si myslela, že si vás manžel vzal z čisté lásky. A pak dostanete do rukou malý důkaz, který nasvědčuje faktu, že se svatba konala na příkaz StB a manžel vám byl do rodiny dosazen jen proto, aby špehoval vašeho otce, významného předválečného polika. Jak se s tím vypořádáte? Rozejdete se, když jste ho čtyřicet let obdivovala a milovala? Když s vámi sdílel vaše nejintimnější bolesti i radosti? Když s vámi vychoval děti? Když vám byl celý život oporou? Nebo ne? Můžete mu ještě věřit? A co těch čtyřicet let, kdy vám lhal? Dokážete se ho ještě dotknout jinak než s gumovými rukavicemi? Propracované psychologické drama, které si nemůžete nechat ujít.

Projekce:

9. 7. 17:00 Městské divadlo

10. 7. 19:30 Lázně III

Zbyněk Vlasák

Umělec

Legraci ze světa moderního umění si dělá vynikající argentinský film režisérů Gastóna Duprata a Mariana Cohna Umělec. Nedělá si ani tak šoufky z děl samotných, jako z do sebe zahleděných osob okolo nich. Jorge Ramirez se v tomto snímku stane nejvýznačnější postavou současného argentinského umění, aniž by měl talent, schopnosti či intelektuální zámezí. Jen pracuje jako ošetřovatel v domově důchodců a jeden z jeho svěřenců trochu kreslí. A spíš shodou nevinných okolností než něčím zlým úmyslem jsou jeho výtvory považovány za Ramirezovy. Film Umělec vyniká kromě velmi jemně vysoustružené ironie hlavně kamerou. Obstarali ji právě oba režiséři a bez nadsázky lze říci, že kdykoliv byste zastavili promítačku, zůstal by na filmovém plátně kompozičně bezchybný obraz, takřka dokonalá fotografie.

Projekce filmu:

5. 7. 19:00 Richmond

10. 7. 22:00 Divadlo Husovka

Kristýna Pleskotová

Svatba za bílé noci

Malý islandský ostrůvek disponuje uhrančivou přírodou, několika málo malebnými staveními a kostelem. O to víc prazvláštních figurek a osobností tu žije, o to líp se všichni znají a na každého všechno vědí. Proto když se hlavní hrdina rozhodne znovu oženit, nenechá to nikoho chladným, ačkoliv mnozí skončí v ledové vodě, především tedy z důvodu společenské únavy. Kdybyste chtěli vědět, co všechno se může stát den před svatbou, neváhejte. Nečekejte bezbřehou řachandu, na to mají Seveřané příliš vyvinutý smysl pro černý humor. Navíc islandská scenérie je neuvěřitelně potentní filmovou kulisou, které snímek efektně i efektivně využívá.

Projekce:

10. 7. 22:00 Pupp

Jakub Anděl

Z odstupu

Jmenuji se Daniel, je mi nějakých osmadvacet a pracuji jako zahradník v botanické zahradě. Můj život je poměrně prázdný, žiju sám a nemám žádné blízké přátele. Mezi mé koníčky patří snění o cestování do exotických krajů, procházky parkem, házení kamenů z mostu na projíždějící vozidla a střílení náhodných chodců ve městě. Přesně s takovým chladem a neúčastí film portrétuje postavu masového vraha z předměstí Berlína. Vrah se sprchuje, dává si snídani, čte časopis, bere tašku s puškou, zatímco vy sedíte na lavičce nebo si dáváte si ranní trénink a najednou... Je po vás. A zítra ráno zase okopávat vřes a hrabat spadané listí.

Projekce:

10. 7. 19:00 Richmond

Irena Hejdová

Všichni ostatní

Spontánní a impulzivní Gitti a poněkud konvenční Chris se mají rádi – ale už dlouho a už si také občas dost lezou na nervy. Na právě prožívané společné dovolené na Sardinii už zbývá jen pár malých posledních kapek, aby původně skryté problémy vyplavaly na povrch... Film oceněný Velkou cenou poroty na letošním Berlinale vypráví obyčejný příběh o partnerském vztahu, který se zvrhne v komplikovanou citovou válku. Je to portrét lásky i milostného stereotypu, nekonvenčnosti i každodennosti. Něžný i krutý film zachycuje velmi jemné nuance nálad a je tak reálný, až z toho mrazí – ve vylíčení obyčejného partnerského vztahu, se všemi jeho drobnými rituály, stereotypy a návyky.

Projekce:

8. 7. 22:00 Pupp

10. 7. 13:30 Pupp

Jakub Anděl

Našrot

Odporné kulisy špinavého squatu, kde se setkávají dávní spolužáci Connor a Suzanne, staví mezi vás a zoufalé hrdiny zeď, přes kterou se budete těžko propracovávat k soucitu s nimi. Feťáky, živící se prostitucí a krádežemi, pravděpodobně odsunete až za hranici své účasti, přesně tak jako většina společnosti v realitě. Snímek se pokusí tuto vaši hranici posunout ve prospěch obou trosek. Bezohledné zneužívání těmi, kdo nepotřebují řešit cizí problémy, a opatrné city, které se mezi oběma rozvinou, vám půjdou naproti. Zda si vás získají, je těžko říct. Zda si vaši účast vůbec zaslouží, kdo ví? Tohle už je na vás.

Projekce:

10. 7. 19:00 Kongresový sál

11. 7. 16:00 Kino Panasonic

Text vyšel ve Festivalovém deníku 8. 7.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.