10. července 2009

Antikrist von Trier přivezl svůj nový film

Hysterie ve Velkém sále

„Nemám na to žaludek.“

„Odstřihnutí klitorisu fakt vidět nemusím.“

Na setkání s Antikristem je potřeba hodně odvahy, přesto je ve středu večer Velký sál hotelu Thermal přecpaný. Vzhledem k pověsti nového filmu Larse von Triera není divu. Kolem vládne nervozita, opatrná sebeironie, očekávání. „Budu si zakrývat oči.“ Znělka, potlesk a pak už temné zadunění a nápis Antikrist na plátně. Úvodní zpomalená scéna, kdy během soulože vypadne dítě z okna, všechny umlčela. Slyšet je jen pláč. Už po pěti minutách filmu.

V druhé polovině přichází tolik očekávané okamžiky. Předehra v podobě mluvící lišky vyvolává vzadu na balkóně smích, vepředu úzkost. „Tak to je moc,“ pán nalevo se zvedá a odchází.

Je to tady, tvrdá rána kamenem mezi nohy, provrtávání lýtka, sálem se šíří hysterie. Přede mnou se k sobě tisknou dvě slečny, které se předtím evidentně neznaly.

Plátno zdobí nejhorší okamžik. Klitoris. Výkřiky. Občas se někdo zasměje. Smíchem, kterým se utíká od zděšení. „Jedním okem jsem se dívala, hrůza.“

Konec, titulky, sál vzdychne úlevou, obrovský potlesk.

„Jsem ráda, že jsem to viděla, ale jednou stačilo.“

„Trier je blázen.“

„Potřebuju panáka. A nůžky doma někam schováme.“

Zbyněk Vlasák

Autor článku je studentem Mediální komunikace na FSV UK a redaktorem deníku Právo. Článek vyšel 10. 7. ve Festivalovém deníku.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.