9. srpna 2009

Letní škola slovanských studií, týden první

Studenti ze 37 zemí celého světa se sjeli první srpnový den do Prahy, aby se ve Velké aule Karolina zúčastnili slavnostního zahájení Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Ústav bohemistických studií FF Univerzity Karlovy. Ještě týž den je čekaly rozřazovací testy, na jejichž základě byli rozděleni do 25 kurzů ve 4 úrovních – od začátečníků až po pokročilé. A od pondělí jim to už začalo – semináře, přednášky, koncerty a výlety.

Budova Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí přes léto připomíná Babylon. Studenti hovořící německy, rusky, čínsky, francouzsky či třeba japonsky prokládají svůj hovor českými slůvky. Někteří ovládají jen základy, jiní jsou schopni konverzovat třeba o politické situaci nebo oblíbených českých spisovatelích. Příležitost zlepšit svou češtinu mají každý všední den od devíti do půl druhé v kurzech, které vedou lektoři z Ústavu bohemistických studií.

Už jen kvůli výhledu z okna stojí za to se na Letní školu slovanských studií vracet...

Témata, jimž se během výuky věnují, jsou opravdu pestrá. Například frekventanti kurzu pro pokročilé, který vede PhDr. Zdenka Smetanová, začínají hodinu konverzace četbou denního tisku. Každý má připravenu jednu zprávu, kterou převypráví ostatním. Například René z Číny přichází se zprávou o turistovi, kterého napadl v rumunských horách medvěd. A už se rozbíhá konverzace. Jsou v Číně medvědi? V jakých čínských horách René pobýval? Že se jednalo o horu sopečného původu? Na tabuli začínají přibývat nová slovíčka – vyhaslá sopka, činná sopka, vulkán...

Dalším tématem dnešní hodiny je počasí. „Jak vás ovlivňuje počasí?“ ptá se lektorka. Když všichni popíší své zkušenosti, berou do ruky učebnice a dál procvičují slovní zásobu o počasí. A nejde o úkoly nijak jednoduché. Vymyslet antonyma k daným výrazům (např. „svěží vzduch“) by občas měli problém i rodilí Češi.

Pro studenty Letní školy slovanských studií je připraven bohatý program i po skončení dopolední výuky. Českou historii a kulturu mohou poznávat během výletů, promítání filmů a koncertů, jichž se mohou podle zájmu účastnit. První týden svého pobytu si mohli zazpívat české písničky, podívat se na Menzelův film Vesničko má středisková a Svěrákovy Vratné lahve, projít se kolem pražských kaváren či navštívit skanzen v Přerově nad Labem, Sázavský klášter, Kutnou Horu, Nelahozeves nebo Říp.

Slovenka Monika se věnuje slovenské lingvistice na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Česky rozumí, ale chtěla by se zdokonalit v gramatice, které se nikdy nevěnovala. V Praze by si chtěla rovněž obstarat českou odbornou literaturu, která na Slovensku není k dostání v takovém rozsahu. Letní školu studuje díky stipendiu Ministerstva školství Slovenské republiky.

Rui z Číny používá v Čechách jméno René. Bohemistiku studuje už čtvrtým rokem na Pekingské univerzitě zahraničních studií, během každého ročníku studia se mu podařilo do České republiky zavítat. Letos díky stipendiu MŠMT. V budoucnu by rád v Česku dále studoval a působil například v oblasti české kultury, která ho velmi zajímá. Svou diplomovou práci věnoval české literatuře, jeho nejoblíbenějším autorem je Bohumil Hrabal. „Líbí se mi, protože má obrovskou fantazii a píše o skutečném životě Čechů,“ vysvětluje René.

Ukrajinka Irina (vpravo) přednáší španělštinu na univerzitě v Kyjevě. Čeština je jen jejím koníčkem. Letní školu absolvovala již loni, a protože se jí tu líbilo, opět se za češtinou vrátila. Dina (vlevo) pochází z Ruska a češtinu se učí druhým rokem. Od listopadu pracuje v českém servisním vízovém centru v Moskvě, kde znalost jazyka určitě uplatní. I ona se přihlásila na Letní školu letos už podruhé.

Daniel studuje ve Francii mezinárodní politiku. V rámci tohoto oboru si musel zvolit dva jazyky. Daniel si vybral češtinu a ruštinu. Češtinu preferoval, neboť má v Čechách a na Slovensku hodně přátel a česká kultura ho dlouhodobě zajímá. Intenzivně se jazyk učí dva roky a nutno podotknout, že mluví velice dobře. Daniel doufá, že jednou při práci v Evropské unii znalost slovanských jazyků uplatní.

(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.