24. srpna 2009

Bohemisti všech zemí, spojte se! Aneb Letní škola slovanských studií

Pohled na LŠSS očima francouzského studenta.

Představte si svět, kde by všechny národnosti žily a studovaly spolu – a mluvily mezi sebou jen česky. Zní to divně? Možná. Ale v Praze, během srpna každého roku, ten svět existuje a jmenuje se Letní škola slovanských studií. Přijedou sem studenti ze všech koutů světa, s různými zájmy a různými cíli, kteří mají ale jednu věc společnou: zájem o češtinu.

Zeptejte se každého, proč se učí česky, a každý bude mít svou odpověď. Jeden chce pracovat v České republice, druhý studuje českou filologii, třetí má český původ a chce se učit jazyk svých předků – nebo má českého partnera a chce se učit jazyk svých budoucích potomků. U mě to bylo jinak – já studuji politologii a ruskou filologii a k Česku nemám žádné rodinné vztahy. Před dvěma roky jsem se ale seznámil s češtinou díky některým českým a slovenským kamarádům a od té doby mě zajímá víc a víc čeština, česká kultura a všeobecně všechno českého.

Studenti mají různou úroveň češtiny: někteří právě začínají, zatímco jiní už mluví docela dobře a potřebují především procvičit mluvený jazyk nebo to nejtěžší z české gramatiky. Začátečníci mají 5 hodin češtiny každý den, aby se naučili základy češtiny za měsíc. Mírně a středně pokročilí nemají jen gramatiku, ale taky kurzy konverzace, a pokročilí studenti mohou navštěvovat přednášky od pedagogů Univerzity Karlovy – většinou v češtině, ale taky v angličtině a v němčině.

Vedle vyučování nabízí Letní škola bohatý kulturní program: skoro každé odpoledne nebo večer se konají procházky po zajímavých místech Prahy, filmy a hudební večírky, aby se mohli účastníci seznamovat s českou kulturou, a o každém víkendu organizuje škola výlety po Čechách: letos jsem byl například v Táboře, kde jsem se dozvěděl mnoho zajímavého o českých dějinách, především o husitství. Pro ty studenty, kteří raději odpočívají a cvičí svou češtinu mezi kamarády, jsou k dispozici všechny pražské hospody – nebo schody koleje Kajetánka, které se staly neoficiální hospodou studentů LŠSS a které vítají každý večer svoje štamgasty.

Na letošní LŠSS nebyly však jen učení a zábava, ale také smutek. Profesora Jana Kuklíka, který byl ředitelem Letní školy skoro dvacet let, postihl 22. srpna na výletě infarkt a ani záchranná služba ho už nemohla spasit. Profesor Kuklík byl velmi oblíbený učitel a ředitel, který podporoval více generací zahraničních bohemistů v učení češtiny a v seznamování s českou kulturou. Bude nám všem chybět.

Daniel Alexander, student na IEP Paříž a účastník LŠSS







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.