30. září 2009

Na anketní otázky odpovídá Prof. MUDr. Martin Matějovič, CSc.

Mohl byste nám prozradit, jaké povolání jste si představoval, že budete vykonávat, když jste chodil do základní školy a co nakonec rozhodlo o Vaší volbě?

Již od 4. třídy ZDŠ jsem uvažoval o povolání lékaře. Tehdy jsem si jistě nedovedl představit, co toto povolání obnáší, ale postupně jsem k tomuto cíli směřoval.


Vybavíte si okamžik, kdy Vám vědecká činnost přinesla největší radost?

Radost mám vždy, když výsledek klinické studie potvrdí pracovní hypotézu a její výsledek můžeme uplatnit v chirurgické léčbě morbidně obézních pacientů.


Za posledních dvacet let se věda hodně změnila. Jaký vývoj předpokládáte ve Vašem oboru v následující deseti letech?

V oblasti bariatrické chirurgie se bude pozornost experimentů a studií soustřeďovat na možnosti chirurgického ovlivnění metabolických dějů v lidském těle.


Ve svém projevu u příležitosti jmenování profesorů v říjnu 2008 ministr školství zmínil: "Akademický svět bývá někdy stereotypně vnímán jako centrum potenciálního odporu vůči stávajícímu společenskému uspořádání". Jaké kroky byste doporučil budoucímu ministrovi školství?

Je potřeba vytvořit takové podmínky pro vědu a výzkum, aby mladí a nadějní vědečtí pracovníci neodcházeli natrvalo do zahraničí.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.