19. října 2009

Databáze GEOBIBLINE vytvořená Geografickou knihovnou byla nominována na cenu MK ČR za významný počin roku 2009

Nominaci na udělení ceny Knihovna roku 2009 získala Geografická knihovna PřF UK Praha, MU v Brně, UJEP v Ústí n./L. „Databáze Geografická bibliografie ČR online“ v kategorii b) významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb. Cena Ministerstva kultury ČR „Knihovna roku 2009“ byla udělena 8. října 2009.

Cenu Knihovna roku uděluje ministr kultury České republiky na základě nařízení vlády č. 5/2003 Sb., o oceněních v oblasti kultury, udělovaných ministerstvem kultury. Uděluje se od roku 2003 k ohodnocení dlouhodobých zásluh o rozvoj knihovnictví v obcích nebo mimořádného přínosu k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Je udělována v kategoriích "základní knihovna" a "významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb". Předchůdcem ceny bylo stejnojmenné ocenění, udělované od roku 2000 profesní organizací Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

V kategorii "základní knihovna" jsou knihovny zpravidla nominovány v návaznosti na soutěž Vesnice roku, vyhlašovanou Ministerstvem pro místní rozvoj jako součást Programu obnovy venkova, a hodnoceny porotou Ministerstva kultury.

Smyslem ocenění je vyjádření veřejného uznání knihovnám, jejich pracovníkům i obcím za úsilí o rozvoj knihovnických služeb a čtenářství. Kritéria pro hodnocení postihují šíři a rozmanitost práce knihoven i existenci nutných základních podmínek vytvářených samosprávou. Soutěž je jedním z podnětů pro přeměnu knihoven především v malých městech a obcích na moderní centra kulturního a společenského života a zvýšení jejich prestiže.

Nominace na udělení ceny Knihovna roku 2009 v kategorii významný počin v poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb naleznete zde

Ceny přidělené v roce 2009 zde

Knihovnou roku 2009 v kategorii „základní knihovna“ se stala Obecní knihovna v Protivanově z Olomouckého kraje vedená Annou Dokoupilovou. Knihovna, výhodně umístěná v nové, bezbariérové budově ve středu obce, je jejím přirozeným kulturním, informačním a především komunitním centrem. Svědčí o tom mimo jiné mimořádný počet registrovaných čtenářů (přes 25% obyvatel). Zcela ojedinělá je provozní doba knihovny, která vysoce přesahuje běžný standard mnohem větších obcí a měst. Umožňuje knihovně být přívětivým také kulturním, informačním i fyzickým přístřeším i pro dojíždějící žáky, obyvatele blízkých obcí a turisty. Knihovna připravuje obecní zpravodaj, pořádá ročně desítky akcí pro děti i dospělé; často zaměřených na lokální historii, tradice i na uchování specifického místního nářečí. Zanedbatelné nejsou ani vzdělávací aktivity. Pro knihovnu je charakteristická široká spolupráce s organizacemi a spolky v obci i okolí i podpora obce.

Zvláštní ocenění a diplom v kategorii „základní knihovna“ získala dále Městská knihovna z Březové v Karlovarském kraji a Informační centrum s knihovnou v Kolovratech, v Praze 10.

Hlavní cenu v kategorii „informační počin“ získala Městská knihovna v Praze za zpřístupnění díla Karla Čapka v elektronické podobě - projekt „Knihy Karla Čapka on-line“. Zvláštní ocenění a diplom obdržela Městská knihovna v Sedlčanech za provozování komunitního centra volného času „Lukáš“.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.