26. října 2009

Hlávkova cena v roce 2009 byla udělena Mgr. Pavlu Turkovi

Hlávkova cena v roce 2009 byla udělena Mgr. Pavlu Turkovi, posluchači doktorského studia organické chemie na Přírodovědecké fakultě UK, za studii vhodných katalytických podmínek, za kterých je možno provádět cyclotrimerizační reakce a vypracování dvou obecně použitelných metod syntézy 6-arylpurinů a 6-heteroarylpurynů.

V případě druhé metody byl Mgr. Pavel Turek jedním z prvních objevitelů, a to i ve světovém měřítku, pozitivního účinku mikrovlnného záření na průběh cyklotrimerizační reakce, což umožnilo podstatné zvýšení reakčních výtěžků a podstatné zkrácení reakční doby až o dva řády.

Mgr. Pavel Turek publikoval již několikrát v prestižních, impaktovaných odborných časopisech (celkem 6x) a své výsledky prezentoval i na tuzemských a zahraničních konferencích ve formě posterů a přednášek. Za tyto prezentace obdržel zároveň i několik cen.

Hlávkova cena je ocenění určené nejlepším studentům a absolventům pražských vysokých škol, brněnské techniky a mladým vědeckým pracovníkům Akademie věd České republiky. Cena Josefa Hlávky je na uctění památky známého architekta, stavitele a mecenáše, každoročně předávána na jeho zámku v Luňanech u Přeštic, v předvečer oslav státního svátku 17. listopadu, tedy 16. listopadu.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.