26. října 2009

Média a multimédia v pedagogické praxi

Univerzita Hradec Králové v partnerství s Karlovou univerzitou v Praze – Fakultou sociálních věd, a občanským sdružením Pro-Centrál Hradec Králové realizuje vzdělávací projekt určený učitelům, ale i dalším pracovníkům základních a středních škol v Královéhradeckém kraji. Projekt s názvem Média a multimédia v pedagogické praxi je spolufinancován Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Královéhradeckého kraje.


Cílem projektu je rozšířit základní orientaci v možnostech jednotlivých médií a multimédií. Umožnit získaní dovedností s využíváním současných multimédií a jejich aplikování v oblasti vzdělávání s důrazem na mezipředmětové vazby. Podpořit naplňování požadavků kurikulární reformy a Rámcových vzdělávacích programů.


Vzdělávání bude probíhat v těchto pěti oblastech:


1. Základní využívání multimédií ve výuce


digitální fotografie, digitální video, vizualizér, interaktivní tabule, digitální knihovny, ochrana autorských práv, využívání multimediálních webových aplikací ve vzdělávání,  e-learning


2 – Předmětové aplikace využití multimédií ve výuce


počítačová grafika ve výuce chemie, chemické pokusy podporované PC ve výuce, fyzikální měření podporované PC ve výuce, technologie strojního zpracování dřeva, technologie strojního zpracování kovů, práce s plasty


3 – Mediální výchova ve školách


základy mediální gramotnosti, příprava zařazení mediální výchovy do ŠVP, základní tematické okruhy průřezového tématu Mediální výchova a přístupy k tomuto tématu


4 – Filmová a multimediální tvorba


teorie a praxe filmové a televizní tvorby, sémantika a základy filmové řeči, praktická cvičení skládající se z vybraných ukázek filmů a filmařských postupů včetně nácviku praktických dovedností, komentované projekce


5 – Rozvoj počítačové gramotnosti


základy práce na PC tvorba dokumentů v MS Word podle typografických zásad, využití MS Excel a Internetu v praxi. Pokročilejší práce s PC – PowerPoint, základy počítačové grafiky, tvorba internetových stránek, možnosti publikování na internetu.


Jedním z dalších cílů je prevence marketingových manipulací, ke které dochází prostřednictvím médií. Celkově lze sledované cíle shrnout pod průřezová témata RVP Mediální výchova a vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie a Člověk a příroda. V projektu bude realizováno dvanáct kurzů dalšího vzdělávání, včetně praktických cvičení, studijních projekcí a studijních materiálů, pro více než 500 pracovníků škol a školských zařízení v Královéhradeckém kraji.


Kurzy, které jsou pro přihlášené účastníky bezplatné, budou zahájeny od listopadu 2009 a budou organizovány opakovaně až do roku 2012. Další informace a přihlášky do kurzů jsou uvedeny na www.projekt-media.wz.cz. Kurzy se konají v Hradci Králové.



Partneři projektu:


Univerzita Karlova v Praze je veřejná vysoká škola, tvořená 17 fakultami s téměř 600 obory. Součástí Fakulty sociálních věd UK je katedra mediálních studií a Centrum pro mediální studia (CEMES). Tyto dvě instituce spolupracují na rozvoji mediální výchovy v rámci realizace rámcových vzdělávacích programů, v oblasti mimoškolní výchovy i přípravy učitelů. Od roku 2006 řeší rozvojový projekt mediální výchova v systému všeobecného vzdělávání, který je zapojen na zavedení e-learningových prvků do přípravy učitelů v průřezovém tématu RVP Mediální výchova.  Prof. Jan Jirák je autorem mediální koncepce pro českou vzdělávací soustavu.


Občanské sdružení Pro-Centrál provozuje největší a nejnavštěvovanější mimopražský artový biograf v ČR, je členem prestižní sítě evropských kin Europa Cinemas a Asociace českých filmových klubů. Ve spolupráci s UHK provozuje již osmým rokem Akademický filmový klub, který nabízí studijní projekce umělecky hodnotných snímků pro studenty a pedagogy vysokých škol. Spolupracuje s pedagogy a žáky základních a středních škol v rámci projektu Film a škola / Filmové dědictví. V roce 2008 získalo artkino Centrál za své aktivity pro školy a mladého diváka jako nejlepší evropské kino pro mladé publikum cenu Europa Cinemas v rámci programu Evropské komise MEDIA.


Kontakt:


Institut dalšího vzdělávání Univerzity Hradec Králové


Ing. Lenka Žáčková, ředitelka IDV UHK



tel. 493 331 567








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.