26. března 2010

Projekt Alma Mater Studiorum startuje



Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze oznamuje prostřednictvím Centra environmentálního vzdělávání a výchovy úspěšný začátek projektu Alma Mater Studiorum – Celoživotní vzdělávání pedagogických pracovníků Středočeského kraje v oblasti environmentální výchovy.


Projekt je určen učitelům různých aprobací (vzdělávacích oborů a oblastí) se zájmem o environmentální vzdělávání.


Dlouhodobé snažení Centra environmentální výchovy při Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze vyústilo ve vznik projektu Alma Mater Studiorum spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Projekt v sobě sjednocuje potřebu připravit učitele na vlastní uchopení oblasti environmentální výchovy, výuku nejen přírodovědných předmětů v rámci interdisciplinárních vztahů a využití přirozené prostředí, v němž se žáci pohybují. Toho chce docílit prostřednictvím bezplatné nabídky poutavých kurzů a terénních exkurzí, na nichž se učitelé setkají se zajímavými lektory a odborníky z různých oborů. Všechny kurzy budou akreditované. Pouze na učiteli záleží, zda z nabídky vybere jeden nebo více kurzů.


Absolvent kurzu dostane manuál, s teoretickými informacemi a s propojením daného tématu s RVP (návodem, jak ho zakomponovat do ŠVP).


Název projektu byl vybrán podle velkého množství aktivních učitelů, kteří na Univerzitě Karlově plnili své studijní povinnosti, a je pro ně tedy rodnou školou. Nyní mají učitelé možnost se na svou alma mater vrátit a pokračovat ve svém vzdělávání, seznámit se s novými trendy a metodami.


Po skončení projektu v roce 2012 budou kurzy i exkurze pokračovat v rámci aktivit celoživotního vzdělávání, čímž bude zachováno jejich plynulé pokračování.


Projekt byl spuštěn v únoru 2010 a již po prázdninách nabídneme středočeským učitelům zajímavé a bezplatné kurzy zaměřené na environmentální výchovu a vzdělávání,“ říká vedoucí Centra environmentálního vzdělávání a výchovy a hlavní řešitelka Kateřina Jančaříková. Informace o kurzech budou vyvěšeny na webové stránky projektu.


Manažerem projektu je RNDr. Antonín Jančařík, Ph.D., odborným garantem seminářů PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D., vedoucí Centra environmentálního vzdělávání a odborným garantem exkurzí Ing. Jan Andreska, Ph.D. z katedry biologie a environmentálních studií PedF UK Praha.


Kontaktní osobou projektu je Ing. PhDr. Kateřina Jančaříková, Ph.D., M. D. Rettigové 4, 116 39 Praha 1, , tel.: 221 900 175.




Vydala PedF UK v Praze dne 25. 3. 2010 v Brandýse nad Labem, Královická 915.




Stručná informace o PedF UK v Praze


Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, založená v roce 1946, vzdělává učitele a


pedagogické pracovníky pro všechny typy a stupně škol, zabývá se přípravou odborníků a


vědeckých pracovníků v pedagogice a psychologii a v různých oborech zaměřených na


vzdělávání. Absolventi fakulty se mimo oblast školství dobře uplatňují jak ve státní správě,


tak v privátním sektoru.


Počet bakalářských a magisterských studentů v roce 2008/2009: 4384; počet doktorandů:


285; počet zahraničních studentů: 95; počet vědecko?pedagogických pracovníků: 263.


Děkanka: Doc. PaedDr. Radka Wildová, CSc.


Adresa: Pedagogická fakulta, M. D. Rettigové 4, 116 39 Praha 1; http://www.pedf.cuni.cz/









Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.