Alena Neubauerová • 12. listopadu 2009

Lidé Listopadu 1989

Výstava fotografií Františka Dostála, nazvaná Lidé v roce 1989, se koná v karlínské Galerii Svazu českých fotografů. Podle Dostála dobrá fotografie zachycuje to, co je na lidech obyčejné, to, co v nich probouzí přirozenou potřebu žití. Fotograf pak musí jen „trpělivě jít, koukat a zblízka objevovat“. Tyto lidské obyčejnosti jednoho z posledních listopadových dní roku 1989 nám nyní autor dává od 29. října poprvé k nahlédnutí.

Výstavu zahájila předsedkyně svazu Věra Matějů spolu s Milanem Sedláčkem. Hned poté si vzal slovo autor a pod vlivem jeho sugestivního vyprávění si návštěvníci mohli představit, jak Listopad prožívali tak zvaní obyčejní lidé. Ti byli ve středu autorova zájmu i onoho podzimního dne, kdy zanechal své práce u obráběcího stroje a vyšel do pražských ulic dokumentovat jejich tehdejší nálady a očekávání.


Kromě osobností z Divadla Ypsilon, pochodujících Spálenou ulicí, představují fotografie i neznámé chodce. Ti jsou zachyceni v momentech, kdy drží transparenty v promrzlých rukách, na bok kartonové krabice narychlo píší slovo „svoboda“,  či přeskakují železná zábradlí. Fotografie zobrazující zákoutí s mnoha svíčkami a nápisem „Milenci všech zemí, spojte se“ nebo růže za stěračem auta VB  jsou už jen pouhým dokreslením toho, co návštěvníkům autor sděluje svými portréty.


František Dostál využil této příležitosti také k vyjádření nespokojenosti se současnou politickou situací. Připomněl, že dne 28. října se slavnostního představení Libuše v Národním divadle neúčastnil žádný státník, a nazval tuto situaci politováníhodnou.


„Každá doba má svoje. Chtěl jsem ukázat, jak jsme se tehdy oblékali a kam chodili na pivo, ale jako lidi jsme pořád stejní.  Jen tahle doba povýšila naše vlastnosti tak, abychom byli ještě zlejší,“ vysvětloval autor rozhořčení nad tím, kam až došly ideály z doby, kdy fotografoval stávku na Letné.


 Alena Neubauerová


(článek vznikl ve spolupráci s FSV UK)




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.