26. ledna 2010

Nové centrum rozvojové spolupráce a humanitární pomoci

Na podzim loňského roku podala katedra psychosociálních věd a estetiky HTF UK grant dotýkající se sociální oblasti na Haiti a v Jižní Africe. Rozhodnutí z MZV ČR mělo přijít v první polovině ledna, ovšem katastrofické zemětřesení na Haiti rozhodovací proces oddálilo. Akademické centrum rozvojové spolupráce a humanitární pomoci ovšem podle plánu zahájilo svou činnost k prvnímu dni roku 2010.

Na nové centrum jsme se zeptali vedoucí katedry psychosociálních věd a estetiky HTF prof. PhDr. Beáty Krahulcové, CSc.

Od počátku ledna funguje na fakultě nové centrum pomoci. Jaká je jeho úloha a jak souvisí s projektem pomoci na Haiti?

K 1. lednu 2010 bylo zřízeno Akademické centrum rozvojové spolupráce a humanitární pomoci, které je konstituováno jako relativně samostatný akademický subjekt při katedře psychosociálních věd a estetiky HTF UK. Centrum bude sloužit k poskytování sociálních služeb i misijní a humanitární činnosti. Sloužit má ovšem i jako výukové pracoviště pro studenty sociální a charitativní práce, například se zde studenti naučí připravovat projekty. Prostřednictvím centra by se měly projekty také zpracovávat a řešit, aby mohly přímo financovat konkrétní humanitární práci. Projekt týkající se sociální oblasti na Haiti a v Jižní Africe je právě takovým příkladem projektu a nese stejný název jako centrum. Financován by měl být z dotací MZV ČR.

Na aktivitách Akademického centra se budou podílet i další fakulty UK?

Přínos tohoto centra musí jednoznačně překračovat rámec naší fakulty. Předpokládáme, že bude mít celouniverzitní charakter. Cílem centra navíc není jen působnost v České republice, ale chceme jít přímo do rozvojových oblastí, kde je zejména zapotřebí misijní a humanitární pomoci.

Kdyby projekt na Haiti vyšel tak, jak byl podáván, kolik pedagogů z katedry by se do něj zapojilo?

Zapojeni by byli všichni členové katedry a skupina studentů, která by do oblasti vyjela. Máme zde totiž studenty, jejichž profilujícími předměty jsou sociální práce. Výjezdem by získali praktické zkušenosti v rozvojových oblastech.

S odjezdem na Haiti bychom ale museli čekat na klidnější období, není možné je poslat do takto extrémně rizikové oblasti.

Vyjíždějí vaši studenti často pomáhat do zahraničí?

Mnoho našich studentů je členy neziskových organizací humanitárního typu. Například jedna studentka strávila semestr v Bolívii a napsala o tom velmi zajímavou diplomovou práci. Včera se vrátily dvě studentky, které ve spolupráci s česko-francouzskou organizací odjely do Ugandy. Studenti se samozřejmě také zapojují do univerzitních programů, v rámci nichž mohou do zahraničí vyjet.

Rozhovor s Mgr. Monikou Měrotskou o situaci na Haiti

(Lucie Kettnerová)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.