Rektor UK zahájil festival Mene Tekel

23. února 2010

Letošním klíčovým tématem festivalu Mene Tekel se stal intelektuální odboj proti totalitě. Pro jeho zahájení tedy nebylo možno zvolit lepší místo než prostory starobylého Karolina, v nichž se sešli účastníci třetího odboje, političtí vězni, pamětníci i zástupci diplomatického sboru. Zcela zaplněným Mázhausem se proplétali také děti a studenti, kteří si přišli převzít ceny za účast ve výtvarné soutěži Bojovníci proti totalitě pohledem dětí.

První akcí, jež odstartovala letošní festival Mene Tekel, se stala vernisáž výstavního projektu Politickému teroru navzdory, který obsáhl několik menších, ale tematicky si blízkých expozic: Dcery „nepřítele státu“, Ta krásná holka z vily nad řekou, Tragický osud vlastence, Pronásledování římskokatolické církve v Československu 1948-1960, Josef kardinál Beran, Titův ostrov hrůzy, Společný jmenovatel: Smrt, Svoboda a nesvoboda v nás a kolem nás.

Výstavu zahájil prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc., rektor Univerzity Karlovy: „Jsem velmi rád, že jsou mezi námi stále lidé, kteří díky svému entuziasmu a smyslu pro spravedlnost a společenskou odpovědnost nenechávají upadnout v zapomnění tragické okamžiky a tragická období našich dějin a jako výstrahu a varování před našimi možnými chybami připravují různé vzpomínkové projekty.“  Podle rektora je univerzita dobrým místem pro zahájení obzvláště letošního ročníku festivalu, protože jeho hlavním tématem je intelektuální odboj proti totalitě. Výstavní projekt si dal za cíl prostřednictvím několika příběhů a konkrétních lidských osudů nastínit důsledky přístupu komunistického režimu k lidským právům a osobní svobodě.


„Všem návštěvníkům jistě poskytne nejeden podnět k zamyšlení nad tím, jestli naše společnost dělá skutečně vše, aby se již podobné nespravedlnosti nemohly opakovat,” řekl rektor UK Václav Hampl a doplnil: „Vzdejme tedy úctu těm, kteří se stali oběťmi totalitního režimu a jimž je tato výstava věnována, ale zároveň nepropadejme nebezpečnému sebeuspokojení z toho, že tyto časy jsou již za námi. Nezapomínejme si všímat i současných problémů, abychom se jednou v budoucnu neprobudili do minulosti.“

Přítomné rovněž pozdravila předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR a patronka prvního dne festivalu MUDr. Naděžda Kavalírová, která poděkovala rektoru UK za propůjčení prostor pro projekt. „Je to pro mě a pro nás, politické vězně, obrovská čest a jsem za ni velice vděčná,“ svěřila se Naděžda Kavalírová.

Závěr vernisáže byl věnován nejmladším návštěvníkům, kteří si přišli převzít ocenění za své výtvarné realizace tématu. „Jedním z hlavních záměrů projektu Mene Tekel je oslovit nejmladší generaci a pomáhat doplňovat výuku novodobých dějin,“ zdůraznila organizátorka festivalu MgA. Daniela Řeřichová. Proto byla vyhlášena výtvarná soutěž Bojovníci proti totalitě pohledem dětí, nad níž převzala patronát náměstkyně primátora hl. m. Prahy Ing. Marie Kousalíková.

Výstava potrvá v Křížové chodbě Karolina UK do 6. března 2010, a to denně od 10 do 18 hodin včetně doprovodných programů a promítání filmových dokumentů. Vstup zdarma.

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.