23. února 2010

Nakladatelství Karolinum se smutkem oznamuje, že 22. února 2010 zemřel jeho dlouholetý ředitel PhDr. Jaroslav Jirsa

Dne 22. února 2010 zemřel ve věku 67 let po dlouhé a těžké nemoci ředitel Nakladatelství Karolinum PhDr. Jaroslav Jirsa.

Po studiu na Filozofické fakultě UK a krátké pedagogické zkušenosti musel z fakulty se začínající normalizací odejít. Své znalosti především z dějin, politologie, literatury, filozofie a jiných oblastí společenských věd pak uplatňoval jako pracovník antikvariátu. Jeho široká vzdělanost a zkušenosti antikváře s důvěrnou znalostí knih mu počátkem devadesátých let pomohly vybudovat na Univerzitě Karlově v Praze jedno z předních nakladatelství v České republice. Univerzitní nakladatelství řídil od roku 1994 do konce loňského roku. Během této doby vydalo Karolinum téměř 4000 titulů a získalo nemalý počet prestižních ocenění. Jaroslav Jirsa dal nakladatelství Karolinum jasný profil: Pod jeho vedením se vydávání učebních textů rozšířilo o četné ediční řady vědeckých publikací, monografie, překladovou literaturu i zcela mimořádné a z polygrafického hlediska pozoruhodně zpracované tituly, zvláštní

péče pak byla věnována překladům české literatury do cizích jazyků. Nakladatelství Karolinum se pod jeho vedením stalo nezanedbatelnou součástí nejen Univerzity Karlovy, nýbrž i našeho vědeckého a kulturního prostředí.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.