3. března 2010

Samuel Fritz: „K lepšímu poznání a všeobecnému poučení o velké Amazonce jsem udělal tuto mapu“

Těžko říct, jestli páter Samuel Fritz pochyboval o smyslu své evangelizační mise, když mu jeho domorodé ovečky několikrát utekly zpátky do svých původních pralesních domovů, jak se můžeme dočíst v jeho životních osudech, a musel je znovu a znovu přesvědčovat, aby se vrátily zpátky. Rozhodně o smyslu oněch bouřlivých 40ti let, po které trvala práce Samuela Fritze v oblasti Amazonie, nepochybují historici, etnografové a přírodovědci, pro které objevil nový neobyčejný svět strhující svou jedinečností a rozmanitostí. Na Univerzitě Karlově byla minulý týden představena kniha „Samuel Fritz y la Fundación de Yurimaguas.“ Hovoří o ní PhDr. Simona Binková, CSc. z Ústavu ibero-amerických studií Filozofické fakulty UK.

Co nového kniha peruánského autora Dr. Aristótela Alvareze Lopeze přináší? Co jsme o Samuelu Fritzovi nevěděli?

Rozhodně přináší především důvěrnou znalost prostředí peruánské Amazonie. My jsme informace o této oblasti měli zprostředkovány Samuelem Fritzem, ale autor knihy měl možnost porovnávat jeho deník, historický vývoj a okolnosti vzniku tohoto v současné době velkého a významného amazonského města v Peru, jehož kořeny ovšem sahají do doby misionáře Fritze a on byl právě tím, kdo tuto misii založil.

PhDr. Simona Binková, CSc., Ústav ibero-amerických studií, FF UK

Co přísedícího soudu vede k tomu, že se zabývá osobností Samuela Fritze?

Určitě je to láska k rodnému regionu, navíc on není jediným, kdo se těmto historickým tématům věnuje. V Yurimaguas existuje celá skupina badatelů, která vydává edici nazvanou Monumenta Amazónica, a toto je jeden z příspěvků. A také to není první kniha Aristótela Alvareze Lopeze na toto téma, psal už předmluvy k dílům svých kolegů k edici Fritzova deníku, takže u něj je to rozhodně dlouhodobější zájem, který ho poutá k těmto tématům.

Co se do vaší přednášky nevešlo? Páter Fritz je osobnost, která neustále přitahuje pozornost a obrazotvornost badatelů i dobrodruhů už tři sta let. Jakým směrem si myslíte, že se bude ubírat další bádání o Samuelu Fritzovi z peruánské strany?

Za peruánskou stranu rozhodně nemohu mluvit a je těžké to odhadovat. Důležité je, že jméno Samuela Fritze, a nejen v odborných kruzích, je v Latinské Americe rozhodně známější než u nás. Setkala jsem se s celou řadou kolegů nejenom peruánských, ale také brazilských, a nemuseli to být zrovna specialisté na Amazonii z oblasti přírodních věd, ale i třeba z oboru etnografie, a všichni na jméno Samuela Fritze nějakým způsobem reagují a reflektují jej. To je velice dobře a v tom vidím možnost dalšího rozšiřování interdisciplinárního bádání a chápání této pozoruhodné osobnosti.

Děkuji za rozhovor.

Samuel Fritz: „K lepšímu poznání a všeobecnému poučení o velké Amazonce či řece Maraňonu jsem udělal tuto mapu s nemalou námahou a potem, protože jsem proplul větší část jejího toku až tam, pokud je splavná. I když se dodnes objevilo už tolik map, tak chci připomenout, aniž bych se někoho dotýkal, že žádná není dost přesná, protože se nepřihlíželo na měření stupňů na veletoku, nebo se vůbec neprovádělo, nebo že je vyčetli ze spisů autorů, kteří je zcela spletli.“

z prezentace knihy Dr. Aristotel Alvarez Lopez: Samuel Fritz y la Fundación de Yurimaguas

(Marie Kohoutová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.