23. března 2010

Dítě, nebo kariéra?

Na začátku března 2010 byl na FF UK spuštěn projekt, jehož cílem je zmírňovat dopady na profesní dráhu těch akademiků, kteří nastoupili mateřskou či rodičovskou dovolenou. Rodiče-akademici se tak mohou těšit třeba na dětský koutek či bezbariérové přístupy.

Pro více informací jsme zašli za manažerem projektu Filipem Malým.

Kdo byl iniciátorem tohoto projektu? Fakulta nebo rodiče?

V roce 2006 vznikla iniciativa studentů FF UK na zřizování dětských koutků zajišťovaných dobrovolníky. Proto v roce 2007 vypracovalo Informačně-poradenské centrum UK (IPC) v čele s PhDr. Hanou Urychovou v rámci rozvojového programu studii „Dětský koutek na Univerzitě Karlově v Praze“. Problémem se ale ukázaly být vhodné prostory na FF UK, proto se fakulta snažila jít jinou cestou hledání poskytovatelů služeb pro studenty a akademiky. Oslovila veřejné mateřské školy, ale ukázalo se, že ani to není průchodné, neboť dotyční zájemci nemají bydliště v Praze 1. Teprve v roce 2009 se díky vybudování centrální knihovny uvolnily na fakultě prostory, do nichž by bylo možné dětský koutek umístit.

Původní iniciativa je tedy od Studentské rady a akademiků-rodičů. Operační program Praha – Adaptabilita, z něhož jsme nakonec získali finanční prostředky, ale podporuje pouze rodiče-zaměstnance, proto byl projekt primárně směřován na zaměstnance fakulty.

Můžete upřesnit způsob financování projektu?

Finance pocházejí ze 100 % z projektu Adaptabilita, tedy 85 % dává Evropská unie a 15 % hlavní město Praha. Fakulta bude do projektu investovat, až skončí podpora z operačního programu.

Kolik peněz jste na projekt získali?

Celkem 3 765 324 Kč. Z toho přibližně 1/3 je určena na stavební úpravy a vybavení dětského koutku, druhá třetina jde přímo na služby pro rodiče a zbytek je vyhrazen na administraci s tím spojenou a nákup notebooků pro rodiče.

V jaké fázi se nyní projekt nachází?

Začali jsme 1. března a postupně se snažíme řešit jednotlivé body našeho projektu.

U dětského koutku se dolaďuje místo, kde se bude nacházet, a to v návaznosti na bezbariérové přístupy. Do konce března má architektka zpracovat svou vizi a současně mohou své návrhy posílat i rodiče. V dubnu by se měly tyto návrhy protnout. Zatím je vytipováno několik míst v budově, všechna se nacházejí v přízemí budovy blízko vchodů.

Kupujeme notebooky, které si budou moci rodiče půjčovat. Zájemci už mohou posílat své žádosti o ně, na začátku dubna by si je již mohli odnášet. Stejně tak mohou rodiče hlásit svůj zájem o počítačové, jazykové a další kurzy. Tyto kurzy slouží k tomu, aby se i akademici na mateřské či rodičovské dovolené mohli dále vzdělávat.

Hlídání dětí by mělo fungovat od příštího semestru. Podle pravidel operačního programu musíme vybrat dodavatele těchto služeb formou výběrového řízení. Externí dodavatel také převezme za děti zodpovědnost.

Projekt v oblasti poradenství již běží. Pracovněprávní poradenství řeší otázky související zvláště s mateřskou, resp. rodičovskou dovolenou a zajišťuje jej kolegyně z personálního oddělení. Dále budou zájemcům poskytovány informace o úlevách při habilitacích nebo řešení grantů.

Přebalovací koutky na fakultě již máme, jen je potřeba je rekonstruovat, případně zřídit nové. Do fakultního bufetu chceme dodat dětské jídelní židličky, aby zde rodiče mohli své děti pohodlně nakrmit. Do roka a do dne bychom chtěli, aby všechny zmiňované body projektu již rodičům sloužily.

Zjišťovali jste, jak velká je cílová skupina?

Vycházeli jsme ze studie, kterou dělalo IPC. Ta ovšem zahrnovala i studenty. Náš odhad je, že potenciálních zájemců by během těch dvou a půl let na fakultě mohlo být 120. Do cílové skupiny patří ženy nebo muži na rodičovské/mateřské dovolené, dále do jednoho roku po ukončení rodičovské/mateřské dovolené a samoživitelky a samoživitelé s dětmi do 15 let věku.

Chtěl bych upozornit, že podpora není jen přísně určena pro FF UK, ale některé služby by mohli využít i zaměstnanci jiných fakult. Pokud bude např. o půjčování notebooků či kursy menší zájem, než jsme předpokládali, tak mohou zájem projevit i rodiče z jiných fakult.

Je pomoc určena i pro studenty-rodiče?

Není, v podmínkách grantu je, že pomoc musí být směřována na zaměstnance fakulty.

Jak to bude vypadat v praxi? Kolik dětí pojme např. dětský koutek?

Kapacita dětského koutku je daná hygienickými normami, počítáme s kapacitou přibližně 20 dětí. Návštěva dětského koutku se bude řídit provozním řádem. Bude tedy pravidlo, že rodič, který přijde jako 21., by už do koutku neměl jít.

Jak bude projekt fungovat, až se vyčerpají finance z operačního programu?

Pak samozřejmě fakulta nebude schopná financovat celý projekt. Rádi bychom okopírovali některý fungující systém. Zajímavý je např. ten, který realizuje brněnská fakulta sociálních studií. Zde mají studenti vypracovaný takový systém, že jednou si někdo nechá pohlídat dítě a na oplátku pak pohlídá děti ostatním. Kdo není schopen přispět vlastním časem, přispívá penězi.

Aktuální informace o projektu můžete sledovat zde.

(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.