15. dubna 2010

Předání Výroční ceny České transplantační nadace za rok 2009 profesoru Bernardu Charpentierovi z Paříže

Ve čtvrtek 15. dubna předá ve staroslavném Karolinu předseda správní rady České transplantační nadace (původně Nadace Karla Pavlíka) Štefan Vítko Výroční cenu za rozvoj transplantační medicíny za rok 2009 profesoru Bernardu Charpentierovi z Lékařské fakulty Paris-Sud.

Prof. Charpentier (nar.1946), rytíř Řádu čestné legie (2001) se celý svůj život zabývá transplantační imunologií, zejména základním výzkumem v oblasti cytokinů, buněčné smrti a v posledních letech i imunosupresívní léčbou. Téměř 27 let byl ředitelem výzkumné skupiny INSERM zkoumající regulaci aktivity lymfocytů. Je bývalým děkanem Lékařské fakulty Paris-Sud a prezidentem Národní konference děkanů francouzských lékařských fakult. Je členem četných mezinárodních vědeckých společností, bývalým prezidentem Francouzské transplantační společnosti, v červnu 2009 byl prezidentem kongresu European Society of Organ Transplantation v Paříži. Je autorem více než 300 vědeckých publikací, členem redakčních rad prestižních lékařských časopisů a často zvaným řečníkem mezinárodních kongresů.

Prof. Bernard Charpentier

Česká transplantační nadace uděluje svou výroční cenu od roku 1998 každoročně českým i zahraničním vědcům, kteří se mimořádným způsobem zasloužili o rozvoj transplantační medicíny. Mezi její laureáty patří například Prof. P. Terasaki z Los Angeles, který učinil významné objevy v oblasti tkáňové sloučivosti, nebo prof. M. Dubernard (Lyon), který provedl první transplantaci rukou i první transplantaci tváře na světě. Z českých vědců byli touto cenou vyznamenáni např. prof. V. Kočandrle a prof. V. Bartoš, kteří u nás provedli první úspěšné transplantace ledviny nebo slinivky břišní, nebo dr. Pavel Ivany, který stál u zrodu jednoho z nevýznamnější imunologických objevů - HLA antigenů.

C. V. Prof. Bernard Charpentier





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.