4. května 2010

Informace MŠMT k novému psacímu písmu Comenia Script

MŠMT připravuje pokusné ověřování nového typu psacího písma na vybraných školách. Cílem ověřování bude mimo jiné zjistit vhodnost písma pro výuku ve školách. Nejpozději do 7. května 2010 je ještě možné, aby základní školy vyjádřily svůj zájem účastnit se ověřování.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje pokusné ověřování nového typy psacího písma Comenia Script. Předpokládáme pokusné ověřování po dobu dvou let na cca 40 vybraných základních školách v ČR. Cílem ověřování bude mimo jiné zjistit vhodnost písma pro výuku ve školách. Pokusné ověřování bude průběžně vyhodnocováno ve spolupráci s pedagogy a psychology. Odborným garantem ověřování bude Pedagogická fakulta UK v Praze.

V současné době MŠMT kromě pravidel a organizace ověřování připravuje také informační a vzdělávací seminář pro školy (v polovině června 2010), které se rozhodnou typ psacího písma ve výuce žáků na 1. stupni základní školy ověřovat.

Nejpozději do 7. května 2010 je ještě možné, aby základní školy vyjádřily svůj zájem účastnit se ověřování, a to elektronicky na adresu rauchova@msmt.cz. Veškeré další pokyny a informace budou přihlášeným školám následně sděleny v měsíci květnu 2010.

Podmínkou pro realizaci pokusného ověřování ve škole je souhlas zákonných zástupců žáků, kteří budou zapojeni do ověřování.

K různým informacím ve sdělovacích prostředcích uvádíme:

  • MŠMT nemá v úmyslu zavádět psací písmo Comenia Script plošně do všech škol, a to ani v případě jeho úspěšného ověření, bude se jednat o alternativu k současně užívané podobě psacího písma

  • od září 2010 se jedná o ověřování na vybraných školách, nikoliv o plošné a povinné používání ve školách

  • rozhodnout o způsobu výuky psaní je v kompetenci ředitele školy

Podrobnější informace o psacím písmu Comenia Script najdete na stránkách www.lencova.eu.

Zdroj: MŠMT





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.