14. května 2010

Marie Kalbáčová převzala stipendium Pro ženy ve vědě

Stipendium L'Oréal Pro ženy ve vědě převzala ve čtvrtek 13. května RNDr. Marie Kalbáčová, Ph.D. z Ústavu dědičných metabolických poruch 1. lékařské fakulty UK v Praze za práci "Interakce buněk s nano-materiály - Nové perspektivy pro implantologii a bioelektroniku". RNDr. Marie Kalbáčová se zabývá interakcemi lidských buněk s různými nano-materiály. Používá jak buněčné linie (např. osteoblasty), tak primární kultury kmenových buněk, které pěstuje na materiálech jako jsou uhlíkové nanotuby, nanokrystalický diamant a další. Zjišťuje míru jejich biokompatibility a posléze jejich osteoinduktivní (stimulují růst kosti) a osteokonduktivní (podporují následný růst kosti) potenciál, které vedou k lepší (snadnější, rychlejší) integraci implantátu do kosti.

Ve čtvrtém ročníku byly rovněž oceněny doc. Ing. Gabriela Holubová, Ph.D. z Katedry matematiky na Západočeské univerzitě v Plzni a Mgr. Jana Humpolíčková, Ph.D. z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského v Akademii věd v Praze. Stipendia ve  výši 200 000 korun tvoří součást mezinárodního programu podporujícího ženy, které působí ve vědě.

V České republice se stipendia Pro ženy ve vědě udělují  již čtvrtým rokem. Odborná porota, které předsedá prof. RNDr. Helena Illnerová, DrSc., vybírala tři projekty vědkyň do 35 let z celkového počtu 52 přihlášených prací. Mezinárodní projekt For Women In Science vznikl v roce 1998 ve spolupráci UNESCO a společnosti L'Oréal.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.