Univerzita Karlova se prezentovala na veletrhu Svět knihy

17. května 2010

Na 16. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha 2010 měla své zastoupení tradičně i Univerzita Karlova. Knižní produkci návštěvníkům představily Nakladatelství Karolinum a Filozofická fakulta UK, prezentující se v rámci vysokoškolských vydavatelů. Svůj samostatný stánek zde měl letos i seminář romistiky, který působí při Ústavu jižní a centrální Asie FF UK a jenž se zapojil do programu připraveného v rámci tématu Literatura a sbližování kultur.

Návštěvníci si mohli zalistovat knižní produkcí 34 zahraničních vystavovatelů z celého světa, mezi nimiž nechyběli tradiční evropští hosté (Francie, Maďarsko, Německo, Španělsko aj.), ale i pro nás z hlediska knižní produkce zatím trochu exotičtější země jako Wels, Tchaj-wan či Saudská Arábie, která bude hlavním čestným hostem příštího festivalu. Čestným hostem letošního ročníku knižního veletrhu bylo Polsko, jež s mottem „Máme Polsko přečtené?“ představilo aktuální nabídku polské literární scény.

Mezi zahraničními vystavovateli mohli návštěvníci narazit i na stánek představující činnost semináře romistiky, který působí při Ústavu jižní a centrální Asie FF UK a jenž umožnil nahlédnout do světa romské kultury. Letošní rok totiž vyhlásilo UNESCO „Mezinárodním rokem sbližování kultur“, proto se pořadatelé nechali inspirovat a v rámci tématu Literatura a sbližování kultur představili národnostní menšiny žijící v České republice. Jednou z akcí byla i diskuse s romskými autory, kterou v Literárním sále moderoval PhDr. Jan Červenka, Ph.D., vedoucí semináře romistiky.

Filozofická fakulta UK měla prostor vyhrazený v pravém křídle paláce v rámci stánku vysokoškolských vydavatelů. Představila v něm zejména nové tituly Jany Hubkové „Fridrich Falcký v zrcadle letákové publicistiky“ a „Hledání harmonie. Studie z čínské kultury“ autorek  Olgy Lomové a Zlaty Černé. Dále si mohli čtenáři pořídit se slevou novinky z edičních řad Fontes a Trivium a nové časopisy FF UK.  

Nepřehlédnutelným stánkem červené barvy zvalo ke svým pultům Nakladatelství Karolinum. A zájem byl opravdu velký. Přispěly k tomu i autogramiády, které nakladatelství připravilo. V pátek se čtenáři mohli setkat se třemi autory publikace „Z dějin české každodennosti“, Kateřinou Charvátovou a jejími „Dějinami cisterckého řádu v Čechách“ a Petrem Wittlichem, autorem knihy „Horizonty umění“. V sobotu představil František Koukolík svou novou práci „Mocenská posedlost“ reflektující biologickou a psychologickou povahu moci.

Literární festival v číslech


počet účinkujících



438



počet pořadů celkem



391



počet výstav



21



Veletrh v číslech






počet vystavovatelů



414



počet stánků



194



plocha



2 930 m2



počet registrovaných odborných návštěvníků:



642


(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.