17. května 2010

Ocenění za zásluhy o rozvoj vědy obdržel prof. Ivan Hlaváček a prof. Karel Štulík


Na slavnostním zasedání XVI. valného shromáždění Učené společnosti České republiky  17. května 2010 v Karolinu byla předána ocenění za zásluhy o rozvoj vědy prof. Ivanu Hlaváčkovi a  prof. Karlu Štulíkovi. V kategorii vědecký pracovník převzal cenu prof. Oldřich Král.

V průběhu dopoledního programu vystoupil prof. Jaroslav Pánek se zamyšlením na téma „Mezi minulostí a budoucností našeho domova: Malá úvaha na Evropou“, ve kterém vyzval evropské intelektuály, aby se snažili „o formulaci otázek po významu a udržitelnosti evropských hodnot a evropského způsobu života.“ Podle prof. Pánka by se intelektuálové měli zabývat stanovením pravidel přistěhovalectví do schengenského prostoru, uvedením tematiky evropské civilizace do výuky na všech typech škol apod.


Odpolední blok přednášek byl věnován přírodním vědám a kromě Erlinga Norrbyho ze stockholmského Karolinska Institutet vystoupil profesor Donald Gilles z londýnské University College.


Učená společnost České republiky je úzce spojena s prostory Karolina. Z iniciativy prof. Otto Wichterleho a prof. Rudolfa Zahradníka zde byla na slavnostním zasedání 10. května 1994 podepsána „Deklarace Učené společnosti České republiky“.




Nositelé cen Učené společnosti České republiky pro rok 2010:


za zásluhy o rozvoj vědy obdržel:


za významné vědecké zásluhy v oboru Archivnictví a pomocné vědy historické i za aktivní podíl na činnosti Učené společnosti prof. PhDr. Ivan Hlaváček, CSc. (Filozofická fakulta UK)


za jeho zásluhy o vědu, vzdělání a rozvoj analytické chemie v České republice a za aktivní podíl na činnosti Učené společnosti prof. Ing. Karel Štulík, DrSc. (Přírodovědecká fakulta UK)


v kategorii vědecký pracovník:


za objevné práce v oblasti prenatálního vývoje člověka prof. MUDr. Jan Evangelista Jirásek, DrSc. (Ústav pro péči o matku a dítě, Praha)


za rozvoj české sinologie a mnohostranné interkulturní zprostředkování čínské vědy a kultury české odborné i širší veřejnosti, zvláště v oblasti literatury, estetiky a filozofie prof. PhDr. Oldřich Král, CSc. (Filozofická fakulta UK)


v kategorii mladý vědecký pracovník:


za mimořádnou badatelskou a překladatelskou práci v oblasti západosemitské filologie, paleografie a starověkých dějin Palestiny Dr. Jan Dušek (Centrum biblických studií AV ČR)


za významný příspěvek k objasnění patofyziologických mechanismů a terapeutických možností u poranění míchy MUDr. et MDDr. Jiří Šedý, Ph.D. (Ústav experimentální medicíny AV ČR)


cena pro pedagogy:


Mgr. Jarmila Ichová (Gymnázium Jírovcova, České Budějovice)


RNDr. Helena Kommová  (Gymnázium J. Keplera, Praha 6)


V kategorii středoškolských student, které Učená společnost uděluje od roku 1998, bylo oceněno celkem 11 prací.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.