Česká republika podpoří zavádění vyváženého přístupu ke drogám v Gruzii

25. května 2010

TISKOVÁ ZPRÁVA, Praha, 17. května

Děkan 1. lékařské fakulty UK v Praze Tomáš Zima a rektor IB Eurokavkazské univerzity v Tbilisi Uli Rothfus podepsali v pátek 21. května 2010 na půdě českého velvyslanectví v Gruzii smlouvu o spolupráci. Projekt v rámci svého rozvojového programu financuje české Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Jeho podstatou je převod českého systému pre- a postgraduálního vzdělávání v oblasti adiktologie (vědy o závislostech a závislostním chování) do vzdělávacího systému v Gruzínské republice. Jde se o historicky první projekt spolupráce mezi Českou republikou a Gruzií  v oblasti vysokého školství.

Tomáš Zábranský, vedoucí pro vědu a výzkum Centra adiktologie, zná situaci v Gruzii díky svému působení v rámci Rozvojového programu OSN a díky supervizi několika mezinárodních vědeckých výzkumů v oblasti Jižního Kavkazu: „Gruzie zažila po kolapsu sovětského impéria turbulentní politický a ekonomický vývoj, jenž se odrazil ve výrazném vzestupu užívání nelegálních drog, a také v souvisejících negativních sociálních a zdravotních důsledcích typu rozpadu tradičních rodinných vazeb a zvýšené kriminality, nárůstu souvisejících nemocí a smrtelných předávkování.“

Česká republika se po roce 1989 nacházela v obdobné situaci – na vzestup užívání nelegálních drog nebyl připraven systém služeb ani vzdělávání v oboru, který byl zaměřen převážně represivně a biopsychiatricky a zcela pomíjel mezioborovost coby předpoklad úspěšných intervencí. V průběhu posledních dvaceti let se však v ČR podařilo vybudovat efektivní systém služeb, díky kterému dosahujeme mimořádně nízké úrovně smrtelných předávkování a infekčních nemocí spojených s užíváním drog; česká protidrogová politika a její koordinace je vysoce oceňována na evropské i širší mezinárodní úrovni.

V roce 2005 otevřela 1. lékařská fakulta UK v Praze v kontextu „nových zemí“ EU unikátní obor adiktologie, který spojuje medicínský, sociální, psychologický i právní rozměr drogové problematiky do jednoho oboru s možností bakalářského, magisterského a postgraduálního studia. Právě o český model adiktologie a jeho možné převedení do podmínek místního systému vzdělávání a do systému péče o uživatele drog projevila zájem IB Euro-Caucasian University v gruzínském Tbilisi.

Jedním z prvních konkrétních výstupů projektu bude uspořádání „Letní školy adiktologie“ v Praze, během níž bude v létě 2010 prvních 13 gruzínských studentů – budoucích vzdělavatelů v oboru – získávat hlubší vhled do oboru adiktologie, manažerských a organizačních aspektů a dalších disciplín.

V případě zájmu o účast na slavnostní ceremonii nebo letní škole adiktologie nás prosím kontaktujte.

Kontaktní osoby:

Ing. Mgr. Vendula Běláčková – media relations

koordinace projektu

belackova@adiktologie.cz

tel: + 420 721 818 692

MUDr. Tomáš Zábranský

vedoucí projektu

twz@adiktologie.cz

tel: +420 603 451 103

Doc. PhDr. Michal Miovský, Ph.D.

vedoucí Centra adiktologie

mmiovsky@adiktologie.cz

prof. MUDr. Tomáše Zima, DrSc., MBA – mediální sdělení podává tiskové oddělení děkanátu 1. LF UK

děkan 1. lf UK v Praze

Helekalová Vlasta, vhele@f1.cuni.cz, tel: 224964313

Kateřina Šilhánková

attaché pro rozvojovou spolupráci

Velvyslanectví České republiky v Gruzii

Tel.: +995/32/916740-42

Mobile: +995 99 176 654

E-mail: katerina_silhankova@mzv.cz

Informační zdroje:

Centrum adiktologie Psychiatrické kliniky 1. lf UK a VFN

www.adiktologie.cz, www.lf1.cuni.cz

http://www.ibeku-tbilisi.edu.ge/

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (Rozvojové programy pro rok 2010)

Evropské monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti (Výroční zpráva)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.