27. května 2010

Ponese připravovaný dětský koutek na FF UK jméno po děkanu Stehlíkovi nebo to bude Herodesův lidomilný koutek?

Ve středu 26. května 2010 měli rodiče-akademici z Filozofické fakulty UK možnost seznámit se se záměry na stavební úpravy, které v objektech fakulty proběhnou v druhé polovině tohoto roku. V rámci projektu „Podpora souladu rodinného a pracovního života rodičů-akademiků“ by mělo dojít ke zřízení dětského koutku, přebalovacích koutků a zlepšení bezbariérovosti fakulty pro kočárky.

Úvodního slova se chopil manažer projektu Filip Malý, který stručně představil jeho historii a způsob financování. Pak už byl prostor věnován konkrétním opatřením, jejichž realizace je plánována ve všech budovách, kde FF UK sídlí. Jednotlivé návrhy vznikly ve spolupráci s architektkou, která má již s podobnými projekty zkušenosti, a vycházely z výsledků ankety, jež proběhla na fakultě v uplynulých měsících.

„Cílem úprav je zlepšit podmínky pobytu s dětmi na fakultě pro všechny rodiče, zaměstnance i studenty,“ řekl Filip Malý. Proto projekt zahrnuje úpravy bezbariérovosti prostor a zlepšení obstarání základních potřeb dítěte, tedy zřízení přebalovacích a jídelních koutků. „Služba placeného hlídání dětí však bude dostupná jen pro zaměstnance, neboť studenti nejsou v projektu primární cílovou skupinou,“ zdůraznil Filip Malý. Pokud budou chtít studenti umístit své děti do dětského koutku, musí si hlídání zaplatit sami nebo pohlídat recipročně.

Největší úpravy se dotknout hlavní budovy FF UK na Palachově náměstí. Zde bude zřízen nový bezbariérový vchod z boku budovy (dříve služební vchod), krátké schody v mezipatrech překonají ližiny. Z bývalé telefonní ústředny se stane samoobslužný dětský koutek, který pojme až pět dětí, vybavený hračkami, přebalovacím pultem, miniaturní kuchyňkou a sociálním zařízením.

Dětský koutek vznikne v bezprostřední blízkosti dvora. Podaří se v budoucnu získat prostor pro děti i na dvoře, zajímalo rodiče.

Zvláštní uzamykatelný prostor pro rodiče s dětmi vznikne i ve Šporkově paláci v Hybernské ulici, kde bude možné uschovat kočárek, dítě přebalit a nakrmit. Problematické je provedení úpravy v budovách v Jinonicích a Celetné 20. Tyto budovy fakulta sice obývá, ale nespravuje. Proto je v jednání zřídit mobilní přebalovací pulty alespoň v některém z ústavů fakulty.

Překvapivě velký ohlas na anketu

Ještě než architektka provedla návrhy úprav, proběhlo po celé fakultě rozsáhlé anketní šetření mezi studenty i zaměstnanci, co je nejvíce trápí a omezuje a jaké by byly jejich návrhy na zlepšení. Anketu zpracovala katedra sociální práce a její předběžné výsledky přišla představit PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D., zástupkyně vedoucí katedry.

- Do ankety se zapojilo přes 700 studentů a 80 zaměstnanců ze 41 pracovišť fakulty.

- Nejčastěji odpovídali pracovníci, kteří mají 1-2 děti do věku čtyř let.

- Zaměstnanci uvažují o využití dětského koutku 2x až 3x týdně.

- Největší zájem by byl o středeční návštěvu koutku.

- Podle ankety by měl být koutek maximálně vybaven věcmi, jako jsou nočníky, židličky, přebalovací pulty aj.

- Rodiče si nepřejí v koutku televizor ani počítač.

Filip Malý představil nejčastější připomínky k hlavní budově, jež vzešly z ankety mezi rodiči

Rodiče se mohli vyjádřit i k názvu dětského koutku. První skupinu návrhů tvořily typicky dětské motivy jako Sluníčko, Pampeliška či Kostičky. Ne zcela zanedbatelnou skupinou byly „děkanské motivy“ typu Stehlíček, Hnízdečko pod Stehlíčkem apod. Největší skupinu tvořily variace na FF UK jako Čáryffuk či Bubliffuk, Filípek nebo Fakulťáček. Poslední oblast, již PhDr. Pazlarová pracovně nazvala kreativní divočiny, zahrnovala nápady jako Herodesův lidomilný koutek nebo Achillova želvička.

Po představení projektu následovala diskuze, v níž padaly nejčastější dotazy na podmínky užívání dětského koutku.

Informace o projektu najdete na webové adrese: http://rodice.ff.cuni.cz

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.