17. června 2010

Stanovisko Univerzity Karlovy ke změně financování výuky na vysokých školách

Univerzita Karlova souhlasí s většinou základních principů změny financování výuky na vysokých školách, která byla dohodnuta na jednání MŠMT a pověřených zástupců vysokých škol dne 16. června 2010.

UK vítá zejména skutečnost, že dosavadní model financování, který byl založen pouze na počtu studentů, bude nahrazen systémem, ve kterém se bude zohledňovat i kvalita, měřená zejména výsledky ve vědě a výzkumu a mezinárodní mobilitou studentů. Vysokým školám, jejichž kvalita je nadprůměrná, přinese tato změna v magisterských a doktorských studijních programech pozitivní finanční efekt.

Omezování financí na bakalářské studium chápe UK jakožto politiku státu v situaci, kdy se poměr vysokoškoláků v populačních ročnících neustále rapidně zvyšuje.

Za bod, který by v budoucnu měl být ještě důkladně diskutován a případně změněn, považuje UK poměrně významné snižování financí na navazující magisterské studium.

Vzhledem k tomu, že přijímací řízení je již v pokročilém stadiu a na mnoha studijních programech již bylo ukončeno, ovlivní tato změna financování zásadněji až přípravu přijímacího řízení pro akademický rok 2011/2012.

Celkově považuje UK dohodnou změnu za první krok k žádoucí diverzifikaci českého vysokého školství.

Prof. Václav Hampl

rektor UK

17. 6. 2010





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.