17. června 2010

Komentář Univerzity Karlovy k tématu školné




Univerzita Karlova v Praze


Ovocný trh 5, Praha 1, 116 36


http://www.cuni.cz



15.6.2010




Zavedení školného a otázku školného vůbec považuje UK primárně za politickou otázku a politické rozhodnutí.

Dosud není zřejmé, zda politická dohoda směřuje k přímému či k odloženému školnému. V každém případě však upozorňujeme na nutnost ošetření toho, aby školné nepůsobilo jako sociální síto. Není možné, aby nadaný a kvalitní uchazeč o studium nenastoupil na vysokou školu z toho důvodu, že nebude mít finanční prostředky na pokrytí školného. Proto by vedle dosavadní státní podpory a vedle stávajících stipendií poskytovaných vysokými školami měly být předem zavedeny i další nástroje finanční pomoci studentům.

U odloženého školného opakujeme své zásadní obavy z nemalých vedlejších nákladů na správu celého systému a z komplikované možnosti následné vymahatelnosti.

Částku 20 tis. Kč za akademický rok jako horní hranici školného považujeme v dané ekonomické situaci za příliš vysokou.

Pokud jde o princip, aby vysoké školy určovaly konkrétní výši školného v zákonem daném rozmezí, považujeme ho za zcela správný. V této chvíli však nelze odhadovat, kolik by skutečné školné činilo. Vítáme možnost, aby výše školného mohla být pro různé obory různá.

Rovněž považujeme za správný princip, aby stát mohl stanovit, že na některých oborech se školné vybírat nebude a stát bude toto školné hradit za příslušné studenty, čímž by stát preferoval některé potřebné obory s nízkými průměrnými platy (např. učitelství apod).

Žádné podrobnější informace o politickém záměru, natož návrhy novelizací příslušných zákonů nejsou dosud k dispozici. Při neznalosti legislativních návrhů je nyní obtížné specifikovat detaily, kolik by školné Univerzitě Karlově přineslo a na co by tyto peníze mohla UK použít.

Za zcela zásadní považujeme to, že v případě zavedení školného nebude snižováno veřejné financování vzdělávání na vysokých školách (čili že peníze ze školného budou navíc). Upozorňujeme, že stávající veřejné financování vysokých škol v ČR je jedno z nejnižších v rámci Evropy.


Za správnost:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova v Praze

tel:                    +420 224 491 248

e-mail:                        pr@cuni.cz










Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.