20. srpna 2010

Krátký rozhovor rektora UK o setkání s ministrem školství

20.8.2010

Včera se uskutečnilo setkání rektorů s novým ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Josefem Dobešem. Čeho se týkalo?

V první řadě šlo o oficiální představení České konference rektorů, zastoupené celým předsednictvem, panu ministrovi. Kromě něj se jednání zúčastnil nový první náměstek a současně náměstek pro vědu a vysoké školy K. Hajn, náměstkyně E. Bartoňová a několik dalších vedoucích pracovníků MŠMT. Pan ministr nám představil své plány. K nim patří diferenciace vysokých škol a jejich financování s rostoucím důrazem na kvalitu, finanční spoluúčast studentů, rychlé dořešení budoucnosti vyšších odborných škol, změny v čerpání evropských strukturálních fondů atd. Pan první náměstek poté zmínil i další témata jako harmonogram legislativních prací, úvahy o modifikacích akreditačního procesu či o zvýšení transparentnosti průběhu operačních programů VaVpI a VpK apod.. Příslib pravidelného dialogu s ČKR a její zapojení do různých přípravných procesů považuji za významný zejména proto, že před touto schůzkou už MŠMT mediálně ohlásilo některé nové – potenciálně dosti závažné - záměry, které s vedením ČKR jakkoliv konzultovány nebyly.

Každoroční letní jednání rektorů s ministry školství už patří téměř k jakémusi koloritu vzhledem k dalšímu významnému tématu – návrhu výdajů státního rozpočtu na vysoké školy na následující rok. Na toto téma tentokrát nedošlo?

Samozřejmě toto téma nastoleno bylo, nicméně zatímco prostředky na vědu a výzkum by snad měly zůstat ve stejné výši jako letos, tak další klíčový údaj – totiž s jakou výší financování vzdělávací činnosti můžeme na příští rok počítat – jsme se i přes opakované dotazy bohužel nedozvěděli. Oficiálně tedy víme jen tolik, že celkový rozpočet MŠMT by měl klesnout o čtyři procenta, tj. ze 125 na 120 miliard Kč s tím, že vedle toho mají být z jiných zdrojů přidány 2 miliardy specificky na navýšení platů učitelů základních a středních škol. MŠMT zdá se nepočítá s krácením jedné z největších položek svého rozpočtu, jíž jsou právě platy na základních a středních školách. Z toho vyplývá, že významná část redukce rozpočtu MŠMT by měla padnout na vysoké školy, které přitom tvoří maximálně čtvrtinu rozpočtu MŠMT. To nepřímo potvrzují mediální informace hovořící o katastrofálním poklesu až o tři miliardy, o desetiprocentním poklesu platů vysokoškolských učitelů (jakkoliv o platech VŠ učitelů stát samozřejmě nerozhoduje).

Z tohoto hlediska přislíbené projednávání podstatných záležitostí s rektory zatím nenastalo. Bylo sice přislíbeno další jednání o rozpočtu v brzké době, nicméně harmonogram projednávání návrhu rozpočtu na Ministerstvu financí dává v této fázi – kdy jednotlivé resorty předkládají své návrhy - mizivý, pokud vůbec nějaký, manévrovací prostor. O tomto harmonogramu  ostatně vedení MŠMT rektory rovněž neinformovalo. Nezastírám, že mě tento přístup nepříjemně překvapil.

To, že se v aktuální situaci musí šetřit všude, je zřejmé. Moc rád bych se mýlil, ale dosavadní průběh nasvědčuje však tomu, že se zvažuje tak razantní a neúměrný pokles rozpočtu na vysokoškolské vzdělávání, který nesnese srovnání s čímkoliv, co jsem doposud zažili. Že s drastickým podvázáním strategicky významné veřejné služby vysokých škol nelze v žádném případě souhlasit, snad ani nemusím dodávat. Celé vedení ČKR i mě osobně čekají v nadcházejících týdnech tvrdá jednání...

Mediálně živým tématem je i tzv. vázání části prostředků už v letošním roce. Došla na schůzce s panem ministrem řeč i na toto?

Ano, a zde byly informace konkrétnější, ale bohužel nikoliv příznivé. Pro celý rezort letošní vázání činí 1,5 miliardy Kč. Vedení MŠMT nám oznámilo, že plné dvě třetiny této sumy půjdou na úkor VŠ. Zatímco 400 miliónů na mezinárodní spolupráci ve vědě a výzkumu by prý stejně nebylo vyčerpáno, tak klíčové je to, že o 200 milionů má být zkrácen investiční program vysokých škol a o cca 300 milionů provozní prostředky na vzdělávání. Velkým problémem je to, že se tyto prostředky mají ušetřit za pouhou třetinu roku. Opět snad nemusím dodávat, že jsme s tímto krácením nesouhlasili, obávám se však, že s letošním rokem již nic neuděláme.


Děkujeme za redakci











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.