26. srpna 2010

Jak Češi dobývali Kostnici - EUROKONSTANTIA 2010

5. ročník mezinárodního sportovního turnaje  EUROKONSTANTIA 2010, největšího meziuniverzitního klání ve sportovních hrách v jižním Německu, byl prvním, kterého se zúčastnili sportovci z Univerzity Karlovy v Praze.

Dříve než se budu věnovat samotné akci, rád bych čtenářům poskytl základní informace o místu konání, jihoněmeckém městě Kostnice (Konstanz) a našem hostiteli Univerzitě Kostnice (Universität Konstanz).

Univerzita Kostnice je dynamicky se rozvíjející univerzitou, která se již tři roky řadí mezi 9 německých vysokých škol, pyšnících se ve svém názvu slovem „excelentní“ (Exzellenzhochschule), tj. známkou nejvyšší kvality. Dalším významným atributem je bezesporu „mezinárodní“ ve smyslu mnoha kontaktů s univerzitami z celého světa, mezi kterými již pěknou řádku let pevné místo zaujímá naše Univerzita Karlova, i počtu zahraničních studentů, kteří tvoří přibližně 15% všech studujících. Mezinárodní byl ostatně i tým organizátorů, od zimního semestru neúnavně a nezištně připravující celou sportovní akci.

A co zaujalo na univerzitě nejvíce nás?

Důkladně promyšlená futuristická stavba komplexu univerzity, univerzitní knihovna a její uspořádání, funkčnost a nepřetržitá otvírací doba, nádherný výhled z menzy na jezero a jeho blízké okolí a samozřejmě univerzitní sportoviště v městské části Egg, rozprostírající se v nádherném prostředí na břehu jezera.

Garantem turnaje EUROKONSTANTIA je katedra vysokoškolského sportu (Hochschulsport), v případě letošního ročníku reprezentovaná paní Petrou Borchert, zástupkyní vedoucího katedry. Vyjmenovat všechny, kteří ji v jejím půl roku trvajícím úsilí od přípravy až po závěrečné vyhlášení vítězů podpořili, by nebylo snadné, neboť vedle oficiálního realizačního týmu zde s velkým nasazením fungovalo velké množství bezejmenných dobrovolníků z řad studentů nejrůznějších studijních oborů.

V roce 2010 byly vypsány soutěže v následujících sportovních odvětvích: basketbal, fotbal o 6 hráčích, házená, lacrosse, plážový volejbal, stolní tenis a volejbal. Turnaje se zúčastnilo více než 50 týmů z Německa, České republiky, Itálie, Rakouska, Slovinska a Švýcarska. České barvy hájila dvojice plážových volejbalistů z FTVS Tomáš Pála a Jan Chalupa.

Oficiálně byla 5. EUROKONSTANTIA zahájena kancléřem univerzity v pátek 4. června 2010. Pro naši malou výpravu bylo velkou ctí, že se slavnostního zahájení zúčastnila iniciátorka spolupráce našich dvou univerzit, bývalá vedoucí zahraničního referátu, Dr. Gerhild Framhein, která nás jako vzorná koordinátorka kostnicko-pražských aktivit přišla osobně pozdravit. V té době již němečtí studenti celý půlden bojovali o prestižní Pohár ADH v házené. Od 16.00 hod. začínaly kvalifikační soutěže ve fotbale, lacrossu, basketbalu a fotbalu. Další den pokračovaly rozehrané turnaje a přidaly se k nim volejbal a plážový volejbal. A tady s dostala ke slovu (tedy spíš ke hře a míči) i naše dvojice.

Do soutěže v plážovém volejbalu mužů se registrovalo 17 týmů. V sobotu, 5. června odpoledne, se rozehrávala první kola. Semifinále a finále bylo připraveno na nedělní odpoledne, těsně před zakončením turnaje. Naše družstvo prošlo bez zaváhání až do čtvrtfinále, kde prohrálo v taibreiku 19 : 17 s favoritem z místní univerzity, a hrálo „jen“ o umístění. Vyhrálo a skončilo na pěkném 5. místě.

Po nedělních dohrávkách následovalo slavnostní vyhlášení vítězů ve všech odehraných soutěžích. Vítězové si odnesli ceny v podobě pohárů a věcných dárků od  sponzorů. Ceny předal rektor Universität Konstanz, Prof. Dr. Ulrich Rüdiger, který všem zúčastněným sportovcům poděkoval za účast i předvedené výkony a současně je pozval  na EUROKONSTANTIA 2011.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří českému týmu účast na turnaji v Kostnici umožnili. Z mateřské fakulty doc. PhDr. Vladimíru Süssovi, Ph.D., děkanovi fakulty, Ing. et Mgr. Miloši Fialovi, Ph.D., předsedovi vysokoškolského sportovního klubu, a především paní PhDr. Evě Pokorné, Ph.D., která se zasloužila o celé bezproblémové zajištění a vedení výpravy. Náš dík rovněž patří sponzorům za dofinancování a materiální zajištění výpravy, jmenovitě panu Jiřímu Najmanovi, Husky.cz, Ing. Jaroslavu Pálovi, ITS a.s., a panu Vojtěchu Krapítkovi, Sportex.cz.

Kostnice – největší město na Bodamském jezeře (Bodensee) s cca 80.000 obyvateli – se  proslavilo zejména doposud největším sněmem v dějinách (1414 – 1418; 50 000 účastníků), pro Čechy nechvalně známým Kostnickým koncilem. Budova koncilu se nachází v těsném sousedství přístavu, jež je střežen impozantní sochou Imperie – symbolem města i turnaje EUROKONSTANTIA.

Za Beachteam.cz

Mgr. Tomáš Pála

FTVS





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.