Prezident Lotyšské republiky Valdis Zatlers navštívil UK

31. srpna 2010


V úterý 31. srpna 2010 se na půdě Univerzity Karlovy v Praze uskutečnilo slavnostní setkání prezidenta Lotyšské republiky Valdise Zatlerse s představiteli univerzity a se zástupci studijních programů se vztahem k Lotyšsku. Vzácnou zahraniční návštěvu přivítal Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy, ve Vlasteneckém sále.

„Jsem velmi rád, že jsem mohl na naší akademické půdě přivítat tak vzácnou osobnost, jakou je lotyšský prezident. Prohlubování vztahů našich zemí považuji za nesmírně přínosné a obohacující. Společně sdílíme osud malých národů a jazyků a v tomto kontextu jsem také velmi přivítal, že se právě na Univerzitě Karlově koná výstava, která připomene jeden z důležitých okamžiků historie Lotyška a jeho pobaltských sousedů,“ uvedl Václav Hampl. Rektor Univerzity Karlovy následovně diskutoval s prezidentem Zatlersem a ministryní školství Tatjanou Koke o významu vzdělávání v globálním světě a možnostech rozšíření spolupráce univerzity Karlovy s univerzitou v Rize. Děkan Filozofické fakulty dr. Michal Stehlík poděkoval přítomným zástupcům diplomatického sboru za podporu společných projektů, které se věnují nedávné historii obou zemí. V této souvislosti prezident Zatlers zdůraznil: "historikové nepracují pro minulost, ale pro budoucnost," a za nejcitlivější označil historii posledních pěti generací. Prezident na závěr své návštěvy pohovořil s pedagogy oborů, které se vztahují k jeho rodné zemi.

Prezident Lotyšska zapsal do pamětní knihy: "The present moment in all the time is motion between the past and the future. It never leaves the past and never cathes the future."

U příležitosti návštěvy lotyšského prezidenta byla 27. srpna v budově Filozofické fakulty UK otevřena výstava „Baltská cesta, která pohnula světem“. Jde o koláže fotografií, které zachycují unikátní událost, kdy 23. srpna 1989 více než milion lidí propojilo řetězem lidských rukou hlavní města pobaltských republik – Rigu, Tallinn a Vilnius. Cílem projektu bylo uznání nezávislosti Lotyška, Estonska a Litvy na Sovětském svazu.

Univerzita Karlova má s lotyšskou stranou velmi přátelské vztahy. Na UK se lotyšský jazyk a literatura (tzv. lettonistika) vyučuje na Ústavu slavistických a východoevropských studií FF UK. Již od roku 1999, kdy byla podepsána vzájemná dohoda, spolupracuje s největší lotyšskou univerzitou v Rize (University of Latvia). Mezi oběma univerzitami probíhají výměnné pobyty. Na straně Univerzity Karlovy mohou této možnosti využít studenti lotyšského jazyka a literatury či studenti z Institutu mezinárodních teritoriálních studií, z rižské univerzity pak do Prahy přijíždějí lotyšští studenti bohemistiky. Na základě dohody každoročně probíhají rovněž výměny vědecko-pedagogických pracovníků.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.