10. září 2010

10. mezinárodní konference urbánních dějin

Prof. L. Klusáková a doktorandi L. Kovářová a J. Ira reprezentovali Seminář obecných a komparativních dějin, jenž je součástí Ústavu světových dějin na Filozofické fakultě UK v Praze, na letošní 10. Mezinárodní konferenci urbánních dějin. Pravidelné setkání urbánních historiků a dalších specialistů na městskou problematiku pořádá v dvouletních intervalech European Association for Urban History (EAUH). Letošní konference se konala v belgickém Gentu, příští setkání se uskuteční v roce 2012 v Praze.

Nová prezidentka Evropské asociace pro urbánní historii (EAUH), prof. L. Klusáková, zve přítomné účastníky na nadcházející pražskou konferenci. V pozadí se promítá prezentace města Prahy, kterou připravila kolegyně E. Chodějovská z HÚ AVČR.


Prof. L. Klusáková se účastnila konference jakožto dlouholetá členka mezinárodního výboru Evropské asociace pro urbánní dějiny. V samotném závěru celého setkání přejala post prezidentky Asociace, načež ukončila setkání pozváním do Prahy, kde se bude pořádat příští konference. Spolu s J. Irou a soluňským kolegou Y. Xydopoulosem také pořádala jednu z hlavních sekcí, zaměřenou na vztah mezi městem a regionem. J. Ira ve svém vystoupení obhajoval komparativní přístup ke studiu historických reprezentací měst v sekci, jež se zabývala otázkou psaní a prezentace městských dějin. L. Kovářová se soustředila především na navazování četných kontaktů, s výhledem na mezinárodní spolupráci v rámci příští konference. 

Nejen s ohledem na nadcházející české pořadatelství je potěšitelné, že setkání přispělo také k prohloubení osobních vztahů mezi několika pracovišti v ČR, jež se urbánní problematikou zabývají; vedle FF UK našli v Gentu mezi zhruba 550 účastníky své zastoupení také Archiv hl. m. Prahy (O. Fejtová, H. Svatošová, V. Knotková), Filozofická fakulta Ostravské univerzity (A. Pokludová, H. Šustková), a také urbánní sociologie brněnské Masarykovy univerzity (L. Galčanová).

A. Pokludová a L. Kovářová při slavnostní recepci na Gentské radnici

H. Šustková a A. Pokludová diskutují s J. Irou během konferenční přestávky.

Diskuse v rámci zasedání sekce M27: Cities making regions - regions making their cities, kterou pořádali L. Klusáková, Y. Xydopoulos a J. Ira. Zleva u stolu M.-V. Ozouf-Marignier (EHESS Paris), L. Klusáková (FF UK Praha), A. van der Schoor (Městský archiv Rotterdam), P. Maeder (Univerzita v Basileji) a J. Ira (FF UK Praha). V popředí klade otázku R. Hugoson (Univerzita v Ume?)







Autor: Jaroslav Ira






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.