Známka 1, 008. Prof. Josef Koutecký slaví osmdesátiny

10. září 2010

Toto bezkonkurenčně nejlepší hodnocení práce pedagogů 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy udělené jejími studenty získal prof. Josef Koutecký. „Je jedním z trumfů, kterým lákáme uchazeče, aby k nám šli studovat,“ řekl v dnešním laudatiu děkan fakulty doc. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph.D., „stejně tak by se jeho životní dráha mohla charakterizovat čísly 80-61-46, tedy věkem, který prof. Koutecký dosáhl, roky, po které se zabývá medicínou, a roky, které věnoval výhradně dětské onkologii.“ Profesor MUDr. Josef Koutecký, DrSc., legenda české i světové onkologie, v těchto dnech slaví osmdesátiny.

Popřát mu formou slavnostního semináře dnes uspořádaného na jeho počest ve velké posluchárně 2. lékařské fakulty UK v prostorách Fakultní nemocnice v Motole přišli kolegové z fakulty i z nemocnice, vedení Univerzity Karlovy, členové Akademie věd ČR, studenti lékařství, jeho žáci a přátelé. Přítomní tak mohli strávit v mnoha ohledech pozoruhodné a výjimečné dvě hodiny mezi špičkovými lékaři, autoritami lékařského světa, a ti, kteří jsou z jiných, nelékařských profesí, také zakusit, jak asi vypadají odborné přednášky z onkologie a dalších oborů lékařství.

Své příspěvky zde přenesli: Prof. MUDr. Roman Kodet, CSc., přednosta Ústavu patologie a molekulární medicíny, prof. MUDr. Jiří Šnajdauf, DrSc., přednosta Kliniky dětské chirurgie, Prof. MUDr. Jan Starý, DrSc., přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie a prof. MUDr. Tomáš Eckschlager, CSc. z téhož pracoviště. Za vedení 2. LF UK pak prof. Josefu Kouteckému poblahopřál děkan fakulty doc. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph.D., za FN v Motole její ředitel JUDr. Ing. Miloslav Ludvík, MBA, a za Univerzitu Karlovu prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., MBA, prorektor pro zahraniční styky a mobilitu.

Životní dráha prof. Kouteckého se před zraky účastníků oslav odvíjela z pohledů jednotlivých lékařských oblastí; své zastoupení zde měly patologie, chirurgie, molekulární biologie a genetika, laboratorní výzkumné metody a další discipliny, které se podílejí na léčbě dětských onkologických pacientů. Přednášky, které tu zazněly, byly velmi zestručněným shrnutím toho, co dnešní medicína ví a neví o dětských nádorových onemocněních, podaly statistické údaje o typech nádorů, operacích poškozených orgánů, dřívějších a nejmodernějších způsobech diagnostiky a léčby nádorů u dětských pacientů, možnostech a výhodách i rizicích jednotlivých metod léčby od chirurgické, přes chemoterapeutickou po radiologickou, usuzovaly na prognózu vývoje nemoci a šanci na vyléčení pohledem do nitra buněk a objasňováním neviditelných procesů, které v nich probíhají, umožnit být tak trochu o krok napřed před zhoubnou nemocí. Všechny metody a způsoby léčby vždy braly v potaz riziko komplikací po ukončení první akutní fáze léčby dětského onkologického pacienta a vždy s ohledem na zachování co nejvyšší kvality jeho dalšího života.

Všemi těmito oblastmi prolíná 61 let trvající profesní dráha prof. Kouteckého; přednášející oceňovali jeho odborný i lidský vliv na jejich vlastní odborný růst, osobní vzpomínky a přátelská vyznání obdivu k dílu i samotné osobnosti prof. Kouteckého zněly všemi hlasy. Poslední vystoupení oficiální části oslav patřilo samotnému prof. Kouteckému, který mimo jiné řekl: „Bylo to každodenní překračování rizik léčby, které vedle znalostí a zkušeností vyžadovalo značnou odvahu a spolupráci nás všech, ale ve výsledu přineslo zlepšení pacientova stavu a záchrany života dítěte.“ Poslední věty jeho projevu byly v první chvíli překvapivé, ale v té následující usvědčily prof. Kouteckého z neobyčejné velkorysosti a skromnosti mysli: „Současná dětská onkologie je tak vyspělá, že se v ní ztrácím a nerozumím jí, ale tak to má být – žák má být lepší svého učitele. Chtěl bych i já vám všem vyjádřit své poděkování a svůj vděk.“

Plné znění projevu Prof. MUDr. Jana Škrhy, DrSc.








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.