16. září 2010

Probíhá kolokvium New Research in Aesthetics in the Czech Republic and Austria

Kolokvium New Research in Aesthetics in the Czech Republic and Austria se koná ve dnech 16. až 18. září 2010 v prostorách Rakouské knihovny v Plzni. Myšlenka možnosti setkání mladých estetiček a estetiků z Rakouska a ČR vznikla při návštěvě filozofky Mădăliny Diaconu z vídeňské univerzity na katedře estetiky FF UK v roce 2008. Doc. Diaconu spolu s dr. Milošem Ševčíkem a Mgr. Jakubem Stejskalem z pražské katedry připravili projekt a získali pro něj finanční podporu od programu Aktion Česká republika – Rakousko pro bilaterální spolupráci ve vzdělávání a vědě v terciálním sektoru.

Cílem projektu je vybudovat základ pro bližší spolupráci mezi vědeckými pracovnicemi a pracovníky, kteří se orientují na estetiku či filozofii umění, z obou stran naší jižní hranice. Prvním krokem k takové spolupráci má být právě toto kolokvium, kde vybraní čtyři přednášející z každé strany ve věku do 40 let dostanou prostor pro prezentaci svého aktuálního výzkumu. K podnícení debaty je uzpůsoben i formát přednášek, kdy je věnováno dostatek času na diskuzi (až 30 minut po každé přednášce).

Kolokvium zahájí pozvaný přednášející prof. Tomáš Hlobil (FF UK / FF Univerzity Palackého), který se soustavně věnuje mapování dějin estetiky jako akademické disciplíny v českém, německém a rakouském prostoru. Ve své přednášce seznámí posluchače s postavením estetiky na rakouských a českých univerzitách v době jejího zavádění do kurikula v druhé polovině osmnáctého století. Za českou stranu se dále kolokvia účastní dr. Ondřej Dadejík (FF UK / FF JČU) s přednáškou o estetice přírody, dr. Miloš Ševčík (FF UK / FF ZČU), který bude mluvit o Patočkově pojetí literatury, dr. Lenka Svobodová (FF MU), která představí z estetické perspektivy spise De amore a dr. Pavel Zahrádka (FF Univerzity Palackého) s přednáškou o vztahu sociologie a estetiky. Za rakouskou stranu pojedná doc. Mădălina Diaconu (Vídeň) o umění ve veřejném prostoru, prof. Christian G. Allesch (Salcburk) o vztahu psychologie a estetiky,  Florian Mittl (Graz) o estetice Gabriela Marcela a dr. Jürgen Hofbauer (Vídeň) o estetice Marcina Maciejowského. 

V jednání je vydání sborníku prací prezentovaných na kolokviu u německého nakladatelství.

Mgr. Jakub Stejskal, doktorand na katedře estetiky FF UK






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.