16. září 2010

Usnesení přijatá na zasedání předsednictva RVŠ dne 16. září 2010


k úpravám rozpočtu VVŠ v roce 2010:


Rada vysokých škol upozorňuje na rozpor "vázání" prostředků veřejným vysokým školám z dopisu náměstka ministra školství čj. 18565/2010-33 ze dne 9. září se zákonem s ohledem na neexistenci zákonného zmocnění takového kroku směrem k veřejným vysokým školám.


Usnesení vlády 552 a 597 z roku 2010 se týkají organizačních složek státu, nikoli veřejných vysokých škol jako veřejnoprávních korporací. Rada vysokých škol vyzývá MŠMT k respektování zákona, neprodlenému vyplacení dlužné části příspěvku veřejným vysokým školám za rok 2010 a vyloučení situace, kdy se veřejné vysoké školy svých nároků vůči státu budou nuceny domáhat soudní cestou.


RVŠ žádá prvního náměstka ministra o jednoznačné vysvětlení souladu záměru individuálního jednání o rozpočtu jednotlivých VVŠ na rok 2011 se zásadou rozpočet konstruovat podle společných transparentních pravidel.


k financování VaV v roce 2011 a dalších letech:


Vysoké školy hrají zásadní úlohu ve vědě a výzkumu v ČR i výchově nových pracovníků ve výzkumu a vývoji. RVŠ proto kategoricky odmítá, aby kapitola MŠMT byla v roce 2011 v oblasti výzkumu, vývoje a inovací krácena oproti letošnímu roku až o 12 % a v roce 2013 až o 20 %.


k problémům financování ze strukturálních fondů:


RVŠ vyslovuje znepokojení nad razantními změnami, ke kterým dochází v oblasti strukturálních fondů na MŠMT.


Čerpání prostředků strukturálních fondů, zejména v operačním programu VaVpI, je pro budoucí konkurenceschopnost vysokých škol ve všech třech klíčových rolích (vzdělávání-výzkum a vývoj - spolupráce) historicky nenahraditelné.


Jakékoliv ohrožení, zejména přístupem ministerstva v posledním období,  uvedené šance na vybudování špičkové výzkumné infrastruktury VŠ může přinést zmaření naší společné snahy o kvalitativní posun VŠ ke globální konkurenceschopnosti a budoucí prosperitě.



Kontakt:

prof. Jan Bednář

místopředseda RVŠ

e-mail:


http://www.radavs.cz/







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.