17. září 2010

Mezinárodní konference srovnávací pedagogiky

Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Českou sekcí World Council of Education Comparative Societies uspořádala pod záštitou rektora prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc. ve dnech od 30. srpna do 3. září mezinárodní konference Educational Change in the Global Context.

Ve čtyřech tematických sekcích se setkávali badatelé z Evropy, USA, Japonska, Brazílie a mnoha dalších zemí s cílem sdílet své zkušenosti a výzkumná zjištění o tom, jak vzdělávací politika reaguje na potřeby současné společnosti, jakými změnami procházejí vzdělávací systémy a jak se změny projevují ve školním vzdělávání.  

Každý den byla na programu přednáška významného světového experta na komparativní pedagogiku. Prof. M. Bray z University of Hong Kong přednesl přednášku na téma Blurring Boundaries: The Evolving Forms, Growing Visibility and Complex Implications of Private Supplementary Tutoring

Prof. M. Bray, president World Council of Comparative Education Societies v letech 2004-2007

Prof. W. Mitterovi z Deutsches Institut für Internationale Paedagogische Forschung, Frankfurt am Main, byla na konferenci udělena stříbrná medaile UK za zásluhy o konstituování komparativní pedagogiky v českém prostředí po roce 1989. Prof. W. Mitter se dlouhodobě zabývá srovnávacím studiem vzdělávacích systémů střední a východní Evropy.

Zleva: prorektor UK prof. S. Štech, děkanka PedF doc. R. Wildová, předsedkyně konference doc. E. Walterová a prof. W. Mitter

Prof. J. Tobin z Arizona State University vystoupil s přednáškou Listening to the Voices of Immigrant Parents in Early Childhood Education, ve které se zabýval vzděláváním dětí imigrantů v Anglii, Francii, Německu, Itálii a USA.  

Prof. J. Tobin z Arizona State University

Účastníci měli možnost navštívit i několik zajímavých sympozií. Za všechny jmenujme sympozium na téma Globalization, Diversity, Citizenship, and Education: Studies of Social Science Curricula, kde vystupovali členové výzkumného týmu prof. F. O. Ramireze ze Stanford University. Moderátorem byl G. Lenhardt z Univestaet Halle-Wittenberg a jako diskutant vystoupil v závěru prof. A. W. Wiseman z Lehigh University, USA.


Dialog napříč kontinenty -  prof. A. Welch z University of Sydney a prof. N. Borevskaya z Russian Academy of Sciences

Na závěr proběhla panelová diskuse, jejímž tématem byla transformace vzdělávání v posttotalitních zemích. Interní pohled odborníků ze zemí střední a východní Evropy zde byl konfrontován s externím pohledem ze zemí s tradičními demokraciemi.

Přibližně jednu třetinu ze 120 účastníků konference tvořili akademičtí pracovníci a studenti z různých fakult UK. Konference tak poskytla výjimečnou příležitost setkat se tváří v tvář s uznávanými světovými odborníky na vzdělávání.

Prezentace všech účastníků, kteří souhlasili se zveřejněním, budou umístěny na webové stránky konference: http://edconf2010.pedf.cuni.cz


Kontakt:

doc. PhDr. Eliška Walterová, CSc.,

ředitelka Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání UK PedF a předsedkyně organizačního výboru konference

tel. 221900530








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.