Postavení evangelické teologie na počátku 21. století

20. září 2010

Jaká je úloha odborné teologie na univerzitě, v církvi a ve společnosti řešilo mezinárodní sympozium v Praze ve dnech 17.–19. září 2010. Setkání uspořádala Společnost pro vědeckou teologii ve spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou UK.

Netradičně v pátek odpoledne se sešlo v aule Evangelické teologické fakulty UK v Černé ulici v Praze na 20 odborníku z České republiky, Slovenska a Německa, aby se pokusili vyprofilovat sebepochopení evangelické teologie na počátku 21. století.

Na půdě nejstarší univerzity ve střední Evropě přivítal účastníky prof. Jens Schröter z Humboldtovy univerzity v Berlíně

Spektrum, v němž se odborná teologie pohybuje, je totiž vyznačeno ze tří stran. Akademická teologie se podílí na bádání i vyučování, a tak přispívá ke kultuře vzdělanosti a vědění. Postavení teologie na univerzitě se ale čas od času stává nezřetelným. Teologické fakulty zároveň vzdělávají budoucí faráře a farářky, případně učitele a učitelky náboženství, čímž je dán jejich bezprostřední vztah k církvím a školám. Třetí stranou je teologie interpretující skutečnosti z perspektivy křesťanské víry, která se podílí na rozhovoru o orientaci společnosti.

Třem úhlům pohledu byly na sympoziu věnovány tři tematické bloky: Role teologie na univerzitě, Role teologie ve společnosti a Role teologie v církvi. Každý byl pokryt třemi příspěvky.

Úvodního slova se chopil děkan ETF UK doc. ThDr. Jindřich Halama, který zdůraznil, že téma postavení odborné teologie je potřeba v souvislosti nových kontextů i nově definovat.

V páteční večer na odbornou disputaci plynule navázalo společenské setkání účastníků sympozia se zástupci akademické obce a církve, které se uskutečnilo ve Vlasteneckém sále Karolina. Zdravici přišel osobně přednést i rektor UK prof. Václav Hampl. Její plné znění k dispozici zde.

(Lucie Kettnerová)





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.