20. září 2010

Stanovisko Svazu germanistů České republiky a Svazu germanistů a učitelů němčiny k některým plánovaným změnám ve výuce cizích jazyků v ČR

Svaz germanistů ČR a SGUN sledují se znepokojením některé vládou zamýšlené koncepční změny ve výuce cizích jazyků v ČR a upozorňují na následující souvislosti:


1) Jsme především toho názoru, že není žádoucí omezovat svobodu volby prvního cizího jazyka a nařizovat tak angličtinu i těm, kteří si chtějí dobrovolně jako první cizí jazyk zvolit jazyk jiný. Česká vzdělávací soustava by se povinnou volbou angličtiny jako prvního cizího jazyka ještě více přiblížila politice English-only, která není v Evropě takto aktivně prosazována. Pokud by plánované změny znamenaly, že školy, v nichž se dosud vyučuje němčina jako první cizí jazyk, budou muset tuto praxi ukončit, byla by školní výuka němčiny na solidní úrovni v ČR ještě více ohrožena.


2) Uvědomujeme si, že výuku angličtiny nelze opomíjet a že její znalosti jsou a zůstanou velmi užitečné. Jsme však zároveň toho názoru, že její nesporné postavení jako nejčastěji voleného cizího jazyka v ČR není nutné ještě více posilovat, protože výuka angličtiny nebude na rozdíl od jiných cizích jazyků ani v budoucnu nijak ohrožena.


3) Česká republika by se zavedením angličtiny jako povinného prvního cizího jazyka ještě více než dosud vzdálila od principu evropské jazykové politiky označovaného jako 1+2 (tj. ovládání mateřského jazyka a vyvážená výuka dvou jazyků dalších), který dbá i na aktivní podporu výuky jazyků sousedních zemí, tj. v případě České republiky němčiny.


4) V této souvislosti bychom se proto spíše chtěli zasadit o diskusi o opatřeních, jimiž by se princip 1+2 dařilo snáze a účinněji implementovat v praxi, a jsme ochotni vypomoci odborníky v dalších diskusích o těchto otázkách.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.