23. září 2010

Konference Sbližování sportovního managementu v Evropě


Ve dnech 15.-18. září uspořádala Fakulta tělesné výchovy a sportu ve spolupráci s Evropskou asociací pro sportovní management konferenci Bridging sport management across Europe (Sbližování sportovního managementu v Evropě). V pořadí 18. setkání vědců, pedagogů a předních sportovních manažerů se věnovalo širokému spektru tradičních témat, ale i vnějšímu rámci sportovního managementu jako např. problematice implementace evropského práva do sportu v Evropě, možnostem dlouhodobého posílení evropské spolupráce manažerů, ale i mezikulturní agendě.

Přibližně 400 účastníků prestižního setkání se účastnilo jednání v sekcích zaměřených na tradiční manažerské činnosti ve sportu např. na plánování sportu a jeho organizování prostřednictvím sportovních organizací, ale výchově a vzdělávání manažerů, prezentovány byly i výsledky výzkumných a vědeckých projektů, které zahrnovaly oblast manažerského marketingového výzkumu. Jedna z nejobsáhlejších sekcí se věnovala možnostem upravit vztahy s podnikatelskými subjekty, tak aby se předešlo negativním dopadům komercionalizace sportu na samotný sport a sportovce. Velké množství příspěvků se zabývalo sportovní politikou a zajišťováním sportu na globální a lokální úrovni. Tyto otázky důležité pro existenci a fungování sportu byly dále diskutovány v rámci samostatného workshopu. Právě tematické workshopy patří k důležitým a tradičním součástem konferencí EASM.

 "Na konferenci se diskutovala celá řada problémů, jako např. výuka sportovních manažerů, která je vždy poznamenána národním systémem vzdělávání ve sportu a další z aktuálně řešených otázek bylo, nakolik má dojít k celoevropskému sjednocení nebo případně k převzetí osvědčených metod některé ze zemí," uvedla spoluorganizátorka akce Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc. vedoucí sportovního managementu UK FTVS.

Obor sportovní manažment byl na FTVS založen v roce 1996 a bývalí absolventi v současné době působí nejen např. v Gabrinus lize, extralize ledního hokeje, ale i v řídících pozicích marketingu dalších populárních sportů jako je tenis, golf, basketbal, volejbal apod. V současné době studuje 200 studentů bakalářské studium a 90 magisterské. Na curriculu oboru spolupracuje FTVS s Právnickou fakultou UK a Fakultou sociálních věd.

















Mikel Urdangarin, prezident EASM



Moto konference "Bridging sport management across Europe" odráží naše přání sblížit lidi, kteří se zabývají sportovním managementem, ať už pochází z Východu, Západu, Severu nebo Jihu, či ať se jedná o business v elitním sportu, anebo o podporu sportu široké veřejnosti, jemuž je na půdě Evropy v posledních letech přikládána stále větší společenská důležitost."

Doc. PhDr. Irena Slepičková, CSc., spoluorganizátorka konference



"Jsme rádi, že jsme po Maďarsku byly druhou postsocialistickou zemí, kde se  konference konala." Doc. Eva Čáslavová.











Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.