Rektor UK zahájil výroční zasedání Evropské společnosti dětské endokrinologie

23. září 2010

V pořadí  49. výroční zasedání uspořádala Evropská společnost dětské endokrinologie (ESPE) ve spolupráci s Českou endokrinologickou společností. Hostitelským městem se letos poprvé stala Praha. Mezinárodní setkání v Kongresovém centru slavnostně zahájili rektor UK prof. Václav Hampl, který převzal nad celým kongresem záštitu, a prezident ESPE pro tento rok prof. MUDr. Jan Lebl, CSc., přednosta pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole.

Letošní ročník zasedání se pyšní několika nej. Tím prvním je, že organizátorům přišel rekordní počet 1 004 abstraktů. Další nej se týká počtu účastníků – v poledne prvního dne kongresu již bylo zaregistrováno 3 050 účastníků z 91 zemí. Pražský kongres si tedy ponese označení největšího zasedání dětské endokrinologie, jaké bylo kdy uspořádáno.

„Letošní náplň zasedání byla zvolena tak, aby dětská endokrinologie šířila povědomí o správné diagnostice a léčbě nemocných dětí i do ostatních částí světa,“ říká prezident ESPE 2010 prof. MUDr. Jan Lebl, CSc., a doplňuje: „Důležitým odborným tématem se stala dostupnost péče dětské cukrovky v subsaharské Africe, kde dodnes bohužel umírají některé děti pár týdnů po prvních příznacích nemoci, protože se vůbec nedostanou do nemocnice, nebo zemřou krátce po propuštění z nemocnice, neboť rodiče nemají peníze na inzulin.“ Dalšími tématy jsou například porucha funkce štítné žlázy nebo problematika dětské obezity.

Výroční zasedání bylo zahájeno 22. září a potrvá až do 25. září. Přítomné v Praze, městě pyšnící se nejstarší univerzitou ve střední Evropě, jako první přivítal rektor UK prof. Václav Hampl.

„Univerzita byla vždy místem setkávání různých názorových proudů a místem inspirativní mezilidské komunikace. Komunikace z očí do očí, která ani dnes, v době moderních komunikačních technologií neztrácí na své důležitosti a je důležitým předpokladem pro vzájemnou inspiraci a další vědeckou činnost. A to je to ten důvod, proč se i dnes, v době moderních technologií, kdy by bylo možné různá sympozia přenášet on-line, raději všichni scházíme na jednom konkrétním místě. Proč neváháme letět z jednoho konce světa na druhý a proč jsme ochotni snést jistý diskomfort cestovních přesunů,“ řekl ve svém projevu Václav Hampl. Celý proslov naleznete zde.






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.