30. září 2010

50. výročí vzniku vysokoškolského studia sester

Dne 30. září se uskutečnilo ve Velké aule Karolina slavnostní shromáždění k 50. výročí vzniku vysokoškolského studia sester, na kterém vystoupil ministr zdravotnictví Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.,  ředitelka VFN a prezidentka ČAS Mgr. Dana Jurásková, Ph.D., MBA a zástupci českých vysokých škol. V úvodu promluvila přednostka Ústavu teorie a praxe ošetřovatelství 1. Lékařské fakulty UK Mgr. Eva Marková, R.N., která připomněla osobu zakladatele vysokoškolského studia sester prof. MUDr. Vladimíra Pacovského, DrSc.

Obor ošetřovatelství se od roku 1960 vyučoval na Filozofické fakultě UK a po roce 1990 se studium přesunulo na 1. lékařskou fakultu UK. Program ošetřovatelství je na univerzitě v současné době vyučován na 2. a 3. lékařské fakultě a na Lékařské fakultě v Hradci Králové.

„Určitě bych si přála, aby vzdělání sester zejména v magisterském stupni, které je vázáno na specializaci, bylo zaměřeno na skutečné potřeby praxe, tak aby sestry nestudovaly jen kvůli titulu,“ uvedla ředitelka VFN Mgr. Dana Jurásková. „Jsem přesvědčená, že Univerzita Karlova by se měla zamyslet nad organizací studia ošetřovatelských oborů. Tato renomovaná instituce by měla po vzoru zahraničních univerzit založit samostatnou fakultu nelékařských zdravotnických povolání, na které by bylo možné studovat obory jako jsou ošetřovatelství, adiktologie, fyzioterapie, ergoterapie apod,“ řekla I-Foru. Podle bývalé ministryně zdravotnictví by se spojením samostatných Ústavů teorie a praxe ošetřovatelství zamezilo nedostatku lidských zdrojů a vznikla by přidaná hodnota.


P.K.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.