7. října 2010

Členové katedry demografie a geodemografie na Evropské populační konferenci 2010

Evropští demografové se na své největší akci zaštiťované Evropskou asociací pro populační studia (European Association for Population Studies) schází každé dva roky. Letošní konference se konala od 1. do 4. září ve Vídni a nechyběli na ní ani zástupci Katedry demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

První den se nesl ve znamení slavnostního zahájení. Demografové se postupně začínali orientovat ve spleti chodeb a schodišť vídeňské university, nejstarší university v německy mluvících zemích, a večer měli možnost prohlédnout si reprezentační prostory radnice při slavnostním rautu. Od druhého dne se však pilně pustili do práce a leckdy byl problém rozhodnout se mezi nabízenými tématy – vždyť během tří dnů proběhlo více než 100 tematických sekcí a dvě sekce posterové, každá s více než 120 postery. Ústředním tématem celé konference byl vztah demografického vývoje a životního prostředí, neméně prostoru však dostaly další demografické otázky od plodnosti, formování rodin, migrace, zkoumání zdravotního stavu, stárnutí a úmrtnosti populace až k problémům historického vývoje, metodologie nebo hraničních témat přesahujících záběr demografie, jako je v poslední době stále častěji diskutovaný tzv. lidský kapitál a vývoj ekonomiky nebo pracovního trhu.

Jako první český zástupce se na konferenci představila Jiřina Kocourková, která prezentovala příspěvek, který připravila spolu s Borisem Burcinem a Tomášem Faitem, zabývající se demografickými příčinami a důsledky stále častěji užívaných metod asistované republice v České republice i v evropském kontextu. Ve stejné sekci pak Jitka Rychtaříková, vedoucí katedry demografie a geodemografie PřF UK, představila příspěvek věnovaný možným důsledkům rostoucího věku rodičů na výskyt kongenitálních anomálií u novorozenců. Kromě ní byla pod příspěvkem podepsána Catherine Gourbin


a Guillaume Wunsch z University de Louvain a významný pražský lékař věnující se problematice vrozených vad, MUDr. Antonín Šípek. Sexuálnímu a reproduktivnímu zdraví byla věnována samostatná sekce i následující den.

Další zástupci Univerzity Karlovy přišli ke slovu odpoledne – v rámci sekce zaměřené na modelování formování domácností a partnerství promluvil o aplikované demografii Tomáš Kučera a o Hodnocení přesnosti populačních prognóz Fariza Toleshova. V rámci posterové sekce představila Klára Tesárková dosavadní výsledky analýzy tzv. procesu rektangularizace ve vybraných evropských zemích, kterou se zabývala spolu s kolegy z katedry demografie a geodemografie, Borisem Burcinem a Luďkem Šídlem. I druhý poster této autorky (připravený s Petrem Mazouchem, který ho zároveň ve Vídni prezentoval) se věnoval problematice možností analýzy úmrtnosti. V poslední den konference se prezentujícím zástupcem UK (a zároveň Ústavu pro informace ve vzdělávání) stal Vladimír Hulík, který zaujal výzkumem vlivu demografického vývoje na změny vstupu do terciárního vzdělávání v České republice (připraveným spolu s Klárou Tesárkovou).

Účastníkům akce byly po celou dobu k dispozici informační stánky vybraných pracovišť nebo institutů. Jedním z nich byla i „Population Europe“, prestižní mezinárodní síť evropských demografických pracovišť, kam má tu čest se řadit i katedra demografie a geodemografie PřF UK. Právě naše univerzita dostala možnost se na stánku představit pomocí tištěných materiálů i propagačních předmětů. Podle projeveného zájmu o naši historii i současný statut lze soudit, že v oblasti populačních studií se Karlova univerzita a její členové v Evropě rozhodně neztratí.

Tři dny naplněné demografií a diskusí nad populačními tématy utekly jako voda a byl čas na návrat zpět do našich učeben, knihoven a pracoven. Odvezli jsme si nejen spoustu zážitků ze zajímavých setkání i probíraných témat, ale i nové kontakty, zkušenosti a inspiraci pro další práci. Těšíme se za dva roky na shledání, tentokrát ve Švédsku.

Mgr. Klára Hulíková Tesárková





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.