Podzimní inspirace v Botanické zahradě

11. října 2010

Až do 18. října mohou návštěvníci Botanické zahrady PřF UK zavítat do horního skleníku, kde je instalována výstava tří pracovnic Univerzity Karlovy nazvaná Podzimní inspirace. Fotografie z blízkých i dalekých cest Jany Křehlové a Hany Skalákové doplňuje keramika Aleny Volkové Balvínové.

Hana Skaláková (nar. 1953)

pracuje v Ústavu vědeckých informací 1. LF UK v Praze a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se specializuje na bibliografii publikačních aktivit a evaluaci vědecké práce.

Cestování je pro ni celoživotním koníčkem, kromě evropských zemí navštívila např. Egypt, Izrael, Jordánsko, Brazílii, Argentinu, Mexiko, Čínu a Tibet. Na svých cestách začala fotografovat malým Nikonem na klasický kinofilm, nyní fotí digitální zrcadlovkou Lumix G1. Více než technická dokonalost snímku pro ni znamená jeho obsah.

Alena Volková Balvínová (nar. 1953)

je zaměstnaná na Přírodovědecké fakultě UK, vedle své keramické tvorby působí též jako lektorka keramických kurzů. V současnosti vede kurzy keramiky pro dospělé, a to jednak ve svém rodinném domě, jednak spolupracuje s Keramickým a výtvarným ateliérem KVAK v Koněšíně.

Nejčastěji vytváří volné objekty s přírodní a hudební tematikou, využívá kontrastu různě barevných hlín, oxidů kovů, řidčeji glazur.

Jana Křehlová (nar. 1959)

pracuje v Biologické knihovně Přírodovědecké fakulty UK.

S fotografií tvoří nerozlučnou dvojici více než 30 let. Fotografická vášeň dovedla autorku v 80. letech ke studiu Institutu výtvarné fotografie Svazu českých fotografů. Zatímco v té době se věnovala převážně reportážní fotografii, dnes se zaměřuje na fotografie krajinářské. Toulá se zejména rodným Benešovskem.

Od legendární Flexarety dospěla autorka k digitálnímu fotoaparátu, fotografie upravuje jen minimálně – asi tak jako při dávné práci se zvětšovákem a vývojkami.

Výstava je přístupná až do 18. října 2010, a to denně od 10 do 17 hodin v horním výstavním skleníku botanické zahrady, Na Slupi 16, Praha 2. Cesta je od vchodu značena šipkami.





Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.