Středoevropská šlechta v konfrontaci s totalitními režimy 20. století

20. října 2010

Mezinárodní vědeckou konferenci Středoevropská šlechta v konfrontaci s totalitními režimy 20. století hostí ve dnech 19. a 20. října Filozofická fakulta UK. Součástí konference byl i slavnostní zahajovací večer v Pantheonu Národního muzea.

Konference s mezinárodní účastí vznikla za přispění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu pro studium totalitních režimů a Národního muzea, záštitu nad ní převzal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí České republiky Karel Schwarzenberg. V průběhu dvou dní na konferenci vystoupí přední historici, odborníci v oboru sociálních a politických dějin z České republiky, Lichtenštejnska, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska a Slovenska.

Vystupující se ve svých přednáškách budou dotýkat zejména těchto pěti otázek: šlechta v protinacistickém odboji, šlechta a kolaborace s nacismem, rozpad šlechtického světa – zestátňování, znárodňování a další dopady druhé světové války na šlechtu ve střední Evropě, šlechta a exil a šlechta v konfrontaci s komunistickou mocí. Univerzitu Karlovu na jednání reprezentují doc. PhDr. Jan Županič, Ph.D., s příspěvkem Colloredo-Mansfeldové ve čtyřicátých letech 20. století – od perzekuce k perzekuci a doc. PhDr. Václav Horčička, Ph.D., který pohovoří na téma Konfiskace majetku knížat z Lichtenštejna v ČSR po druhé světové válce.

Cílem organizátorů konference je vytvořit potřebné diskusní prostředí vedoucí ke komparaci úlohy a osudů šlechty v jednotlivých státech a národních společenstvích ve střední Evropě v časech nacismu a komunismu. Přednesené příspěvky následně vyjdou ve sborníku.

Tisková zpráva ke konferenci Středoevropská šlechta v konfrontaci s totalitními režimy 20. století.

(Lucie Kettnerová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.