29. října 2010

Prezident udělil státní vyznamenání. Dvě patří vědcům z Univerzity Karlovy

U příležitosti řádového dne 28. října 2010 ocenil prezident republiky celkem 22 významných českých osobností. Medaili za zásluhy získali i prof. RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc., z Matematicko-fyzikální fakulty UK a kardiolog prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., který působí při 2. lékařské fakultě UK.

Prezident republiky udělil Medaili za zásluhy III. stupně prof. RNDr. Jaroslavu Nešetřilovi, DrSc., za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Profesor Jaroslav Nešetřil je významný český matematik, profesor Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze. Je mezinárodně uznávaným odborníkem v oblasti kombinatoriky, zabývá se rovněž algebrou a teoretickou informatikou. Byl dlouholetým vedoucím katedry aplikované matematiky MF UK, v současnosti pracuje jako ředitel Institutu teoretické informatiky.

Vědecky působil a přednášel na mnoha předních světových univerzitách a výzkumných pracovištích a je autorem rozsáhlého vědeckého díla, za něž se mu dostalo řady prestižních ocenění.

Prezident republiky udělil Medaili za zásluhy I. stupně prof. MUDr. Milanu Šamánkovi, DrSc., za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Profesor Milan Šamánek je vynikající osobnost dětské kardiologie a kardiochirurgie u nás. Od konce padesátých let se věnuje vrozeným srdečním vadám u dětí. Založil a dlouhá léta vedl Dětské kardiocentrum v nemocnici v pražském Motole. Na Fakultě dětského lékařství University Karlovy vychoval několik generací dětských lékařů. Ve svém oboru publikoval stovky vědeckých prací. Je členem našich i zahraničních odborných společností a držitelem mnoha vědeckých ocenění.







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.