Helena Zdráhalová • foto: Archiv ETF UK, red. • 20. listopadu 2014

Evangelickou teologickou fakultu obsadili řemeslníci. Posluchárny i knihovnu čeká rekonstrukce

Via lucis čili Cesta světla je jedním ze spisů Jana Amose Komenského a také symbolický název projektu Evangelické teologické fakulty UK. Ten má prostřednictvím stavebních úprav fakultní budovy a dovybavením knihovny i poslucháren ETF UK moderními technologiemi přispět k šíření „světla poznání“.

Evangelickou teologickou fakultu UK čeká rekonstrukce

Evangelickou teologickou fakultu UK čeká rekonstrukce

V rámci projektu Via lucis dojde v první řadě k modernizaci fakultní knihovny, pro kterou se zakoupí mimo jiné skenovací technologie, aby se digitalizovaly vzácné historické spisy. Ty se díky tomu snadno zpřístupní všem badatelům, aniž by při studiu docházelo k poškozování vzácných tisků. V knihovně se také zavede elektronický systém RFID, který usnadní vyhledávání i vypůjčování svazků.

Na fakultě už vyrostlo lešení

Na fakultě už vyrostlo lešení

„Tuto část rekonstrukce jistě ocení i veřejnost, protože knihovna poskytuje služby nejenom v rámci fakulty, ale samozřejmě i ven. Nyní by se z ní mělo stát moderní středisko z hlediska archivace starých tisků i nových publikací,“ podotkla projektová manažerka projektu Via lucis Ing. Zuzana Vejvodová.

Projekt se netýká však jenom knihovny, ale celého domu v pražské Černé ulici. Stavební práce započaly na začátku listopadu. „Upravena bude podstatná část památkově chráněné budovy. Dojde ke stavebním proměnám pátého patra, kde budou vytvořeny nové kanceláře pro vyučující. Ve třetím patře vzniknou nové posluchárny. Dojde k výměně svítidel a povrchů podlah ve stávajících posluchárnách i knihovně, doplní se regály v archivu i výpůjčním sále knihovny, upraví se čištění vzduchu. Opravovat se bude také střecha celé budovy. Zlepší se i technické vybavení všech učeben, přibydou informační kiosky, projektory či interaktivní tabule,“ popsala chystané změny Zuzana Vejvodová.

Náklady na celý projekt činí 26,12 milionu korun, z toho 25,49 milionu bude hrazeno z prostředků Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a ze státního rozpočtu ČR, zbylá částka půjde z peněz fakulty. Část financí vložených do oprav se fakultě vrátí prostřednictvím komerčního pronájmu kvalitně vybavených poslucháren. Do budoucna se uvažuje i o pronájmu nových knihovních skenerů. Projekt Evangelické teologické fakulty UK by měla být hotový do konce příštího roku.




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.